Pojęcia/Wzory/Skróty
Woda:
Właściwości wody mają duże znaczenie dla całości procesu wytwarzania piwa. Już na etapie słodowania wpływa ona na jakość wytwarzanego słodu. Istotny jest także skład wody podczas zacierania, ponieważ decyduje o tempie pracy enzymów. Poza tym gotowe piwo skłąda się w 90-95% z wody, nic więc dziwnego, że ma ona zasadniczy wpływ na jakość piwa.
Słód:
To podkiełkowane, a następnie ponownie wysuszone ziarna zbożoa. Ponieważ ziarna składają się głownie ze skrobi, która nie rozpuszcza się w wodzie ani nie podlega fermentacji, dopiero dzięki słodowaniu stają się surowcem do wyrobu piwa, bo w wyrastających wówczas kiełkach powstają właściwe enzymy, a ścianki zawierających skrobię komórek są niszczone. Po zakończeniu tego procesu inne enzymy mogą zacząć przetwarzać skrobię w cukier.
Barwa słodu:
Podczas suszenia lub palenia poza smakiem słód zyskuje mniej lub bardziej intesywną barwę, którą potem przejmuje piwo. Barwa słodu określa się jednostką:
- Europa EBC - European Breawing Convention
- USA SRM - Standart Reference Method
Przeliczanie jednostke europejskich na amerykańskie jest oczywiście możliwe:
EBC = SRMx1,97
SRM = EBC/1,97
- Śrutowanie słodu 1kg$0.17
- Drożdże Safale US-05 American Ale Yeast - Fermentis$5.65
- Drożdże Safale S-04 English Ale Yeast - Fermentis$4.98
- Słód Pilzneński 5kg Viking Malt$12.21
- Słód Pale Ale Zero 5kg Viking Malt$11.63
- Kapsle ciemnozłote 100 szt. 26mm$2.66
- Glukoza krystaliczna - 1kg$4.32
- Pirosiarczyn sodu 500g$3.32
- Drożdże PAY7 górna fermentacja$2.99
- Drożdże Saflager W-34/70 Bohemian Lager Yeast - Fermentis$8.30