Informacje
Ziarno słodu jest bardzo zwarte i woda ma trudny dostęp do znajdującej
się wewnątrz skrobi. Dlatego przed użyciem, słód musi zostać
rozdrobniony. Słód śrutowany lepiej wchłania wilgoć, dlatego jego
trwałość jest krótsza. Śrutowanie słodu powinno odbywać się kilka dni
przez rozpoczęciem warzenia piwa. W razie konieczności dłuższego
przechowywania słodu śrutowanego, należy pamiętać o tym, by znajdował się
on w suchym miejscu.
Grubość śrutowania dostosowuje się do rodzaju użytego słodu. Np.
słody pszeniczne i żytnie śrutuje się dużo drobniej niż słody
jęczmienne, gdyż nie posiadają one łuski i są dużo twardsze. Grubość
śrutowania zależna jest również od techniki dalszych etapów produkcji
piwa. Bardziej rozdrobniona łuska łatwiej wydziela garbniki powodując
szorstki smak piwa oraz posmaki ściągające przy obfitym wysładzaniu.
Do śrutowania używamy profesjonalnego śrutownika stołowego i śrutujemy zawsze tuż przed wysyłką.
UWAGA: 1 szt = śrutowanie porcji do 1 kg słodu jednego rodzaju !
Przykład: jeśli zamawiasz
5kg słodu pilzneńskiego = 5szt śrutowania
1kg słodu wędzonego = 1szt śrutowania
300g słodu zakwaszającego + 700g palonego jęczmienia = 1szt śrutowania
Aby zamówić śrutowanie wszystkich wymienionych powyżej słodów, należy zamówić 7 szt. śrutowania.
Każdy gatunek słodu pakujemy w osobny worek.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęKlienci polecają również:
Producent
Bestsellery
Śrutowanie słodu 1kg0,50 zł
Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5g fermentis11,99 zł
Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g fermentis12,00 zł
Jęczmień Prażony - 1g Viking Malt0,02 zł
Słód Pilzneński 5kg Viking Malt20,00 zł
Słód Pale Ale Zero 5kg Viking Malt20,00 zł
Siateczka do chmielu / słodu muślinowa3,50 zł
Kapsle ciemnozłote 100 szt. 26mm5,00 zł
Pirosiarczyn sodu 500g10,00 zł
Glukoza krystaliczna 1kg6,00 zł
Powiadomienia
Śrutowanie słodu 1kg |