Ziarno słodu jest bardzo zwarte i woda ma trudny dostęp do znajdującej się wewnątrz skrobi. Dlatego przed użyciem, słód musi zostać rozdrobniony. Słód śrutowany lepiej wchłania wilgoć, dlatego jego trwałość jest krótsza. Śrutowanie słodu powinno odbywać się kilka dni przez rozpoczęciem warzenia piwa. W razie konieczności dłuższego przechowywania słodu śrutowanego, należy pamiętać o tym, by znajdował się on w suchym miejscu.
Grubość śrutowania dostosowuje się do rodzaju użytego słodu. Np. słody pszeniczne i żytnie śrutuje się dużo drobniej niż słody jęczmienne, gdyż nie posiadają one łuski i są dużo twardsze. Grubość śrutowania zależna jest również od techniki dalszych etapów produkcji piwa. Bardziej rozdrobniona łuska łatwiej wydziela garbniki powodując szorstki smak piwa oraz posmaki ściągające przy obfitym wysładzaniu.
Do śrutowania używamy profesjonalnego śrutownika stołowego i śrutujemy zawsze tuż przed wysyłką.
UWAGA: 1 szt = śrutowanie porcji do 1 kg słodu jednego rodzaju !
Przykład: jeśli zamawiasz
5kg słodu pilzneńskiego = 5szt śrutowania
1kg słodu wędzonego = 1szt śrutowania
300g słodu zakwaszającego + 700g palonego jęczmienia = 1szt śrutowania
Aby zamówić śrutowanie wszystkich wymienionych powyżej słodów, należy zamówić 7 szt. śrutowania.
Każdy gatunek słodu pakujemy w osobny worek.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Klienci polecają również:
Szukaj
Tłumacz Google