Zestaw zawiera dla początkujących Brewkit do wyboru polskiego producenta. Jest to najłatwiejszy i najszybszy sposób na przygotowanie swojego pierwszego piwa.
Do każdego mini browaru dołączamy instrukcję w wersji drukowanej. |
01. Pojemnik fermentacyjny 33 l
Pojemniki zamykane są szeroką, plastikową pokrywą z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnej. Na pojemnikach jest nadrukowana skala z pojemnością do 25l. W celu ułatwienia otwierania pojemnika należy uchylić pokrywę delikatnie ciągnąć za uchwyt, wsunąć w powstałą szczelinę np.: trzonek łyżeczki, a następnie przeciągnąć go wokół brzegu pojemnika. Nie zaleca się czyszczenia pojemników szorstkimi myjkami, aby nie porysować ich powierzchni, które mogłoby stać się siedliskiem zakażeń. Parametry:
|
02. Rurka fermentacyjna plastikowa
Rurki plastikowe - wykonane z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Użytkowanie: : Rurka fermentacyjna wypełniona wodą, stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla, powstającego podczas zachodzącego procesu. Dzięki przesuwającemu się słupowi wody, możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) do stacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody, stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności, spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu, co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszki owocowe, które dostaną się do naczynia. Dzięki naszej rurce fermentacyjnej będziesz miał pewność, jak przebiega fermentacja Twojego piwa. |
03. Zestaw z ekstraktów do zrobienia 10l piwa
Polska IPA to orzeźwiający, rzadko spotykany styl piwa. Dzięki polskim odmianom chmielu, możemy się przekonać jakie walory mają nasze, polskie chmiele uprawiane na Lubelszczyźnie. Skład zestawu:
UWAGA: NASZE ZESTAWY Z EKSTRAKTÓW WYMAGAJĄ WIĘKSZEGO WKŁADU WŁASNEGO W PRZYGOTOWANIU PIWA. WSZYSTKIE SUROWCE SĄ SPAKOWANE OSOBNO. DODATKOWO POTRZEBUJEMY GARNEK MIN. 10L TO PRZEGOTOWANIA CHMIELU ORAZ DODATKÓW. |
04. Pirosiarczan sodu - 500g
Pirosiarczyn sodu (E223) to środek wykorzystywany zarówno do dezynfekcji sprzętu, jak i butelek. Nie wymaga płukania. Należy go stosować w formie 2% roztworu tj. 20 g pirosiarczynu należy rozpuścić w 1 litrze wody. Parametry:
Zastosowanie: odkażenie i sterylizacja wszelkiego rodzaju sprzętu winiarskiego i piwowarskiego (balony, butelki, pojemniki, myjki, mieszadła, korki, wężyki itd). |
05. Mieszadło plastikowe
Tradycyjne mieszadło piwowara wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, przystosowanego do kontaktu z żywnością i odpornego na wysokie temperatury. Specjalny kształt pozwala na optymalne mieszanie podczas zacierania oraz podczas gotowania brzeczki piwnej.Mieszadło łatwe w myciu i utrzymaniu w pożądanej higienie. Parametry:
|
06. Cukromierz
Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze od 20°C do 21°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt. Zakres: od 0 do 24°Blg Użytkowanie : W celu dokonania pomiaru, probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Dzięki naszemu cukromierzowi, będziesz mógł precyzyjnie dowiedzieć się ile alkoholu zawiera Twoje piwo. |
07. Kapsle do butelek - 100 szt.
Zamknięcie Koronkowe ( znane także jako Kapsel, Kapsle do piwa) Jest to jedno z najpopularniejszych zamknięć do butelek szklanych. Parametry:
Zastosowanie: Uniwersalne kapsle do piwa, soków, wody. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, łatwe w kapslowaniu z użyciem dostępnych na rynku kapslownic ręcznych (młotkowych, dwuramiennych i stołowych) a także automatów kapslujących. |
08. Termometr ciekłokrystaliczny - od +10°C do +40°C
Termometr ciekłokrystaliczny (samoprzylepny) wskazuje temperaturę powierzchni, do której jest przylepiony.Zastosowanie:
Służy do pomiaru temperatury:
- produktów spożywczych, np.: wina, piwa, napojów
- kontroli fermentacji przy wyrobie piwa i wina domowego
- do celów akwarystycznych
09.Miarka do cukru 2/4/6g
Plastikowa miarka służy do precyzyjnego dodawania cukru do różnej pojemności butelek (0,33; 0,5; 0,75 l) przed drugą fermentacją. |
10. Kapslownica do butelek
Kapslownica Gretta przeznaczona do kapslowania butelek kapslami o wymiarze fi 26mm. Użytkowanie: Kapsel nakładamy na butelkę a następnie odchylając ramiona kapslownicy do góry nakładamy ją na kapsel. Następnie jej ramiona ściągamy w dół, aż do momentu, gdy poczujemy opór. Po zakapslowaniu butelki ramiona ( z wyczuciem ) unosimy do góry i zdejmujemy kapslownicę z butelki Parametry:
|
11. Kranik do fermentatora 3/4 cala
Kranik spustowy średnica gwintu 3/4 cala wykonany z tworzywa sztucznego do samodzielnego montażu w pojemniku fermentacyjnym. Kranik dostarczamy w komplecie z uszczelką oraz nakrętką. |
12. Szczotka do butelek
Uniwersalna szczotka do mycia butelek. Wygodna w użyciu. Drut, na którym umieszczone jest włosie szczotek jest sztywny, aczkolwiek wciąż bardzo sprężysty, dzięki czemu nie pęka pod wpływem wyginania go we wszystkich kierunkach, co ułatwia bardzo proces dokładnego czyszczenia butelek. |
13. Szpilkowy Termometr Elektroniczny -50°C +300°C
Elektroniczny, bardzo precyzyjny szpilkowy termometr z wyświetlaczem LCD, doskonale sprawdzający się w gastronomii oraz wszędzie tam gdzie potrzebny jest dokładny pomiar. Zapakowany w plastikową tubę, które chroni termometr przed uszkodzeniami mechanicznymi, oraz przed skaleczeniem się szpikulcem. Idealny do pomiaru temperatury mięs, potraw, ciast, cieczy itp. |
14. Desprej - środek dezynfekcyjny - z rozpylaczem - 500 ml
Środek dezynfekcyjny na bazie alkoholi, przeznaczony do bezpośredniej i szybkiej dezynfekcji małych powierzchni. Niezastąpiony np. podczas przygotowywania drożdzy do propagacji - błyskawicznie wybija bakterie, grzyby i wirusy na powierzchni opakowań z drożdżami oraz wszelkich akcesoriów używanych do wykonania np. startera. Preparat konfekcjonowany w wygodne opakowanie zaopatrzone w rozpylacz mechaniczny, ułatwiający równomierne rozprowadzenie preparatu oraz dotacie do miejsc trudnodostępnych. |
15. Zaworek grawitacyjny 33cm
Zaworek otwiera się gdy przytkniemy go do dna butelki, zaś po jego podniesieniu zamyka się.
Pozwala to na szybki i wygodny rozlew oraz minimalizuje natlenienie piwa. Rurka zaworka ma średnicę zewnętrzną 8 mm. Zaworek podłączać do spustu kranika za pośrednictwem wężyka igelitowego / silikonowego. Wężyk po zanurzeniu końcówki we wrzątku da się łatwo nałożyć na rurkę zaworka.
Idealny do napełniania butelek o pojemności 0,5l
Parametry:
- Długość: 33 cm
- Średnica zew.: 8 mm
- Posiada redukcję do podłączenia na kranik fermentacyjny
16. Glukoza - 1kg
Glukoza krystaliczna jako cukier prosty znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, chemicznym oraz do bezpośredniego spożycia i słodzenia. Stanowi wyśmienite źródło pożywienia dla drożdży oraz działa jako czynnik wypełniający i strukturotwórczy. |
17. Instrukcja robienia piwa z brewkita
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
- Śrutowanie słodu 1kg0,50 zł
- Drożdże Safale S-04 English Ale Yeast - Fermentis15,00 zł
- Słód Pilzneński 5kg Viking Malt36,75 zł
- Słód Pale Ale Zero 5kg Viking Malt35,00 zł
- Kapsle ciemnozłote 100 szt. 26mm8,00 zł
- Glukoza krystaliczna - 1kg13,00 zł
- Pirosiarczyn sodu 500g10,00 zł
- Drożdże PAY7 górna fermentacja9,00 zł
- Drożdże Saflager W-34/70 Bohemian Lager Yeast - Fermentis25,00 zł
- Słód Pilzneński 1kg Viking Malt8,40 zł