Suszony hibiskus jest jadalny i np. uznawany w Meksyku jako przysmak. Robi się z niego napary, herbatki o głębokiej czerwonej barwie i przyjemnym, kwaskowym smaku (dodaje się do mieszanek ziołowych aby poprawić kolor i smak). Herbata taka może być spożywana na gorąco i na zimno jako orzeźwiający, gaszący pragnienie napar. Wiele gatunków hibiskusa uprawianych jest jako rośliny ozdobne (ze względu na kwiaty). Niektóre gatunki hibiskusa używane są w zakładach spożywczych jako naturalny barwnik, używa się go też do wyrobu papieru.
Parametry:
Kraj uprawy: Nigeria / Egipt
Barwa: bordowo-wiśniowa z jasnymi przebarwieniami
Zapach: słaby, swoista
Konsystencja: kwiat cały lub połówki - lekko elastyczna, nieznacznie łamliwa
Napar: charakterystyczny, kwaśno-cierpki
Warunki przechowywania: pomieszczenia suche, wilgotność względna do 75%, temperatura max. 25°C, chronić od światła
Opakowanie: saszetka przezroczysta typu DOYPACK z zamknięciem strunowym
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.