Pojęcia/Wzory/Skróty
Woda:
Właściwości wody mają duże znaczenie dla całości procesu wytwarzania piwa. Już na etapie słodowania wpływa ona na jakość wytwarzanego słodu. Istotny jest także skład wody podczas zacierania, ponieważ decyduje o tempie pracy enzymów. Poza tym gotowe piwo skłąda się w 90-95% z wody, nic więc dziwnego, że ma ona zasadniczy wpływ na jakość piwa.
Słód:
To podkiełkowane, a następnie ponownie wysuszone ziarna zbożoa. Ponieważ ziarna składają się głownie ze skrobi, która nie rozpuszcza się w wodzie ani nie podlega fermentacji, dopiero dzięki słodowaniu stają się surowcem do wyrobu piwa, bo w wyrastających wówczas kiełkach powstają właściwe enzymy, a ścianki zawierających skrobię komórek są niszczone. Po zakończeniu tego procesu inne enzymy mogą zacząć przetwarzać skrobię w cukier.
Barwa słodu:
Podczas suszenia lub palenia poza smakiem słód zyskuje mniej lub bardziej intesywną barwę, którą potem przejmuje piwo. Barwa słodu określa się jednostką:
- Europa EBC - European Breawing Convention
- USA SRM - Standart Reference Method
Przeliczanie jednostke europejskich na amerykańskie jest oczywiście możliwe:
EBC = SRMx1,97
SRM = EBC/1,97
- Śrutowanie słodu 1kg0,50 zł
- Drożdże Safale S-04 English Ale Yeast - Fermentis15,00 zł
- Słód Pilzneński 5kg Viking Malt36,75 zł
- Słód Pale Ale Zero 5kg Viking Malt35,00 zł
- Kapsle ciemnozłote 100 szt. 26mm8,00 zł
- Glukoza krystaliczna - 1kg13,00 zł
- Pirosiarczyn sodu 500g10,00 zł
- Drożdże PAY7 górna fermentacja9,00 zł
- Drożdże Saflager W-34/70 Bohemian Lager Yeast - Fermentis25,00 zł
- Słód Pilzneński 1kg Viking Malt8,40 zł