[ZSPI20]
Moje wyszło tak:
Piana: drobna kolor kremowy/lekko żółty, fajnie zostaje na szkle
Barwa: ciemna, bursztynowa/miedziana
Aromat: trawa cytrynowa, słód
Smak: słodowy, nuty cytrynowe, trochę wyczuwalny alkohol ale nie przeszkadza, goryczka bardzo fajna nie zalegająca i nie za słaba, niskie nasycenie CO, piwo bardzo pijalne.
zrobię jeszcze nie raz, naprawdę receptura super,
fermentowałem w jednym fermentorze w niskich temperaturach 9-15°C przez 26 dni
podniosłem przed końcem fermentacji temperaturę na 48h do 20°C
ostatnie 2-3dni schłodziłem piwo do 4-6°C,
a) po pierwsze nie przelewać na cichą i długo fermentować
b) solidnie schłodzić żeby sklarować piwo przed butelkowaniem
c) filtrować pończochą ewentualne chmieliny i drożdże
POLECAM!!!Ocena: 5/5
Właściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
- Śrutowanie słodu 1kg0,50 zł
- Drożdże Safale S-04 English Ale Yeast - Fermentis15,00 zł
- Słód Pilzneński 5kg Viking Malt36,75 zł
- Słód Pale Ale Zero 5kg Viking Malt35,00 zł
- Kapsle ciemnozłote 100 szt. 26mm8,00 zł
- Glukoza krystaliczna - 1kg13,00 zł
- Pirosiarczyn sodu 500g10,00 zł
- Drożdże PAY7 górna fermentacja9,00 zł
- Drożdże Saflager W-34/70 Bohemian Lager Yeast - Fermentis25,00 zł
- Słód Pilzneński 1kg Viking Malt8,40 zł