Jest to najpospolitsza Polska odmiana chmielu uprawiana na terenie całego kraju. Zalicza się ją do grupy chmieli goryczkowych choć wykazuje cechy chmielu o właściwościach dualnych tzn. ma znakomite walory aromatyczne przy jednocześnie wysokiej ilości substancji goryczkowych. Zawartość alfa-kwasów waha się od 5 do nawet 9%.
Bliźniaczka siostra Iunga. Określany jako odmiana o wysokiej zawartości alfa, ale z powodu „dodatkowych związków aromatycznych” skazanych na śmierć przez duże korporacje piwowarskie.Wiele lat później okazało się, że tymi dziwnymi aromatami są owoce tropikalne i cytrusowe.Wszystkim towarzyszy krótka, czysta goryczka.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.