Moje wyszło tak:
Piana: drobna kolor kremowy/lekko żółty, fajnie zostaje na szkle
Barwa: ciemna, bursztynowa/miedziana
Aromat: trawa cytrynowa, słód
Smak: słodowy, nuty cytrynowe, trochę wyczuwalny alkohol ale nie przeszkadza, goryczka bardzo fajna nie zalegająca i nie za słaba, niskie nasycenie CO, piwo bardzo pijalne.
zrobię jeszcze nie raz, naprawdę receptura super,
fermentowałem w jednym fermentorze w niskich temperaturach 9-15°C przez 26 dni
podniosłem przed końcem fermentacji temperaturę na 48h do 20°C
ostatnie 2-3dni schłodziłem piwo do 4-6°C,
a) po pierwsze nie przelewać na cichą i długo fermentować
b) solidnie schłodzić żeby sklarować piwo przed butelkowaniem
c) filtrować pończochą ewentualne chmieliny i drożdże
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.