Garnek zacierny 98l z kranikiem i termometrem OBS
Szybki podgląd
1,050,00 zł
Chmiel granulowany Vermelho - 50g
Szybki podgląd
8,39 zł
Chmiel granulowany Vermelho - 100g
Szybki podgląd
15,74 zł
Chmiel granulowany Zombie - 50g
Szybki podgląd
8,39 zł
Chmiel granulowany Zombie - 100g
Szybki podgląd
15,74 zł
Chmiel granulowany Nelson Sauvin - 100g
Szybki podgląd
28,25 zł
Chmiel granulowany Nelson Sauvin - 50g
Szybki podgląd
17,75 zł
Chmiel granulowany Motueka - 50g
Szybki podgląd
15,75 zł
Chmiel granulowany Motueka - 100g
Szybki podgląd
26,25 zł
Chmiel granulowany Northern Brewer - 50g
Szybki podgląd
9,45 zł
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Szybki podgląd
110,00 zł
Strona głównaFiltracja

Filtracja

Po zacieraniu, podczas którego skrobia w jak najwyższym stopniu przekształcana jest w cukry, następuje etap filtrowania. 

Filtrowanie ma na celu:

 

  • Odseparowanie nierozpuszczalnych i nieprzydatnych dla dalszego przebiegu produkcji składników zacieru. Innymi słowy chodzi o oddzielenie „młóta” od „brzeczki”,

  • Wypłukanie do brzeczki możliwe jak najwięcej cukrów z młóta, w którym pozostaje wciąż znaczna ich ilość. Proces ten nazywamy ługowaniem lub wysadzaniem młóta.

 

Zastosowanie kadzi filtracyjnej jest tradycyjnym i niegdyś jedynym sposobem filtrowania. Kadź filtracyjna jest dużym zbiornikiem, w którego dnie znajduje się fałszywe dno lub wężyk z oplotu. Rodzaj i wykonanie kadzi filtracyjnej są decydujące dla jakości i czasu procesu filtracji.

Po napełnieniu kadzi zacier klaruje się, a potem zlewana jest tak zwana brzeczka przednia. Na początku jest jeszcze bardzo mętna i należy ja z powrotem przelać do kadzi filtracyjnej. Gdy spływająca brzeczka jest już klarowna, kieruje się ją do podgrzewanego naczynia tzw. kocioł warzelny. Po spuszczeniu brzeczki przedniej rozpoczyna się wysładzanie, zwane także ługowaniem. Polega ona na natryskiwaniu młóta wodą o temp. 75-800C. Gdy zawartość ekstraktu w zlewanej brzeczce spadnie poniżej 1-2% filtrowanie jest zakończone. Młóto usuwa się z kadzi filtracyjnej.

 Podczas filtrowania po około 10 litrów możemy sprawdzić zawartość cukru w brzeczce, która spływa z filtratora zlewając troszkę do menzurki i mierżąc balingometrem. Jeśli jest dużo wyższa zawartość Blg od zakładanej to filtrujemy dalej. Najlepiej filtrować do wartości do 2 Blg mniejszej od zakładanej. Czyli jeśli planowaliśmy piwo o wartość 15 Blg, to filtrujemy do momentu, kiedy z kadzi filtracyjnej brzeczka będzie miała zawartość cukru 13 Blg.

Pamiętajmy że mierzymy brzeczkę balingometrem w temperaturze 20oC


Ważne: Temp wysładzanie wody nie może mieć więcej niż 800C, ponieważ spowodowałoby to uwolnienie z młóta tanin, które wywołują zmętnienie piw
i również pogarsza jego smak. 

foto: "Domowe Warzenie Piwa" - Richard Lehrl

Użytkownik Allegro
98.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
11
43
477
Nie polecam
0
0
6
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookies
Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.
Analityczne pliki cookies
Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i źródeł ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić, które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową.
Funkcjonalne pliki cookies
Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.
Reklamowe pliki cookies
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową i sprzęt. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl