Filtracja
Po zacieraniu, podczas którego skrobia w jak najwyższym stopniu przekształcana jest w cukry, następuje etap filtrowania.
Filtrowanie ma na celu:
- Odseparowanie nierozpuszczalnych i nieprzydatnych dla dalszego przebiegu produkcji składników zacieru. Innymi słowy chodzi o oddzielenie „młóta” od „brzeczki”,
-
Wypłukanie do brzeczki możliwe jak najwięcej cukrów z młóta, w którym pozostaje wciąż znaczna ich ilość. Proces ten nazywamy ługowaniem lub wysadzaniem młóta.
Zastosowanie kadzi filtracyjnej jest tradycyjnym i niegdyś jedynym
sposobem filtrowania. Kadź filtracyjna jest dużym zbiornikiem, w którego dnie
znajduje się fałszywe dno lub wężyk z oplotu. Rodzaj i wykonanie kadzi
filtracyjnej są decydujące dla jakości i czasu procesu filtracji.
Po napełnieniu kadzi zacier klaruje się, a potem zlewana jest tak zwana brzeczka przednia. Na początku jest jeszcze bardzo mętna i należy ja z powrotem przelać do kadzi filtracyjnej. Gdy spływająca brzeczka jest już klarowna, kieruje się ją do podgrzewanego naczynia tzw. kocioł warzelny. Po spuszczeniu brzeczki przedniej rozpoczyna się wysładzanie, zwane także ługowaniem. Polega ona na natryskiwaniu młóta wodą o temp. 75-800C. Gdy zawartość ekstraktu w zlewanej brzeczce spadnie poniżej 1-2% filtrowanie jest zakończone. Młóto usuwa się z kadzi filtracyjnej.
Podczas filtrowania po około 10 litrów możemy sprawdzić zawartość cukru w brzeczce, która
spływa z filtratora zlewając troszkę do menzurki i mierżąc
balingometrem. Jeśli jest dużo wyższa zawartość Blg od zakładanej to filtrujemy
dalej. Najlepiej filtrować do wartości do 2 Blg mniejszej od zakładanej. Czyli
jeśli planowaliśmy piwo o wartość 15 Blg, to filtrujemy do momentu, kiedy z kadzi
filtracyjnej brzeczka będzie miała zawartość cukru 13 Blg.
Pamiętajmy że
mierzymy brzeczkę balingometrem w temperaturze 20oC
Ważne: Temp wysładzanie wody nie może mieć więcej niż 800C,
ponieważ spowodowałoby to uwolnienie z młóta tanin, które wywołują zmętnienie piw
i również pogarsza jego smak.
foto: "Domowe Warzenie Piwa" - Richard Lehrl
- Słód Karmelowy 150 - 1kg Viking Malt8,00 zł
- Słód Karmelowy 30 - 1kg Viking Malt7,00 zł
- Słód Cookie (Bursztynowy) - 1kg Viking Malt9,00 zł
- Słód Karmelowy 300 - 1kg Viking Malt8,00 zł
- Słód Karmelowy 150 - 500g Viking Malt4,50 zł
- Słód Karmelowy 30 - 500g Viking Malt4,00 zł
- Słód Karmelowy 30 - 250g Viking Malt2,50 zł
- Słód Karmelowy 50 ( Czerwony ) - 1kg Viking Malt8,00 zł
- Słód Karmelowy 150 - 250g Viking Malt2,50 zł
- Słód Cookie (Bursztynowy) - 0,5kg Viking Malt5,00 zł