Tłumacz Google
Rurka fermentacyjna kątowa do pojemników - nietłukąca
Szybki podgląd
4,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką i nietłukącą rurką kątową
Szybki podgląd
42,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30L z rurką
Szybki podgląd
42,00 zł
Pojemnik fermentacyjny z pokrywką 30 L
Szybki podgląd
39,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką i kranem
Szybki podgląd
49,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką, kranem i nietłukącą rurką kątową
Szybki podgląd
53,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką, kranem i nietłukącą rurką kątową
Szybki podgląd
53,00 zł
Chmiel Amora Preta 11,2% - 2022 - 50g
Szybki podgląd
8,00 zł
Chmiel Amora Preta 11,2% - 2022 - 100g
Szybki podgląd
15,00 zł
Chmiel Książęcy - 7,2% - 2022 - 50g
Szybki podgląd
8,00 zł
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Szybki podgląd
110,00 zł
Szukaj

Wpisz szukany produkt


Wyszukiwanie zaawansowane
Strona głównaFiltracja

Filtracja

Po zacieraniu, podczas którego skrobia w jak najwyższym stopniu przekształcana jest w cukry, następuje etap filtrowania. 

Filtrowanie ma na celu:

 

  • Odseparowanie nierozpuszczalnych i nieprzydatnych dla dalszego przebiegu produkcji składników zacieru. Innymi słowy chodzi o oddzielenie „młóta” od „brzeczki”,

  • Wypłukanie do brzeczki możliwe jak najwięcej cukrów z młóta, w którym pozostaje wciąż znaczna ich ilość. Proces ten nazywamy ługowaniem lub wysadzaniem młóta.

 

Zastosowanie kadzi filtracyjnej jest tradycyjnym i niegdyś jedynym sposobem filtrowania. Kadź filtracyjna jest dużym zbiornikiem, w którego dnie znajduje się fałszywe dno lub wężyk z oplotu. Rodzaj i wykonanie kadzi filtracyjnej są decydujące dla jakości i czasu procesu filtracji.

Po napełnieniu kadzi zacier klaruje się, a potem zlewana jest tak zwana brzeczka przednia. Na początku jest jeszcze bardzo mętna i należy ja z powrotem przelać do kadzi filtracyjnej. Gdy spływająca brzeczka jest już klarowna, kieruje się ją do podgrzewanego naczynia tzw. kocioł warzelny. Po spuszczeniu brzeczki przedniej rozpoczyna się wysładzanie, zwane także ługowaniem. Polega ona na natryskiwaniu młóta wodą o temp. 75-800C. Gdy zawartość ekstraktu w zlewanej brzeczce spadnie poniżej 1-2% filtrowanie jest zakończone. Młóto usuwa się z kadzi filtracyjnej.

 Podczas filtrowania po około 10 litrów możemy sprawdzić zawartość cukru w brzeczce, która spływa z filtratora zlewając troszkę do menzurki i mierżąc balingometrem. Jeśli jest dużo wyższa zawartość Blg od zakładanej to filtrujemy dalej. Najlepiej filtrować do wartości do 2 Blg mniejszej od zakładanej. Czyli jeśli planowaliśmy piwo o wartość 15 Blg, to filtrujemy do momentu, kiedy z kadzi filtracyjnej brzeczka będzie miała zawartość cukru 13 Blg.

Pamiętajmy że mierzymy brzeczkę balingometrem w temperaturze 20oC


Ważne: Temp wysładzanie wody nie może mieć więcej niż 800C, ponieważ spowodowałoby to uwolnienie z młóta tanin, które wywołują zmętnienie piw
i również pogarsza jego smak. 

foto: "Domowe Warzenie Piwa" - Richard Lehrl

Użytkownik Allegro
100.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
8
38
390
Nie polecam
0
0
0
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.