Vermelho granulated hops - 50g
Quick view
£1.69
Vermelho granulated hops - 100g
Quick view
£3.17
Zombie  granulated hops - 50g
Quick view
£1.69
Zombie  granulated hops - 100g
Quick view
£3.17
Nelson Sauvin granulated hops - 100g
Quick view
£5.69
Nelson Sauvin granulated hops - 50g
Quick view
£3.58
Motueka granulated hops - 50g
Quick view
£3.17
Motueka granulated hops - 100g
Quick view
£5.29
Northern Brewer granulated hops - 50g
Quick view
£1.90
Northern Brewer granulated hops - 100g
Quick view
£3.38
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Quick view
£22.16
Front pageFiltracja

Filtracja

Po zacieraniu, podczas którego skrobia w jak najwyższym stopniu przekształcana jest w cukry, następuje etap filtrowania. 

Filtrowanie ma na celu:

 

  • Odseparowanie nierozpuszczalnych i nieprzydatnych dla dalszego przebiegu produkcji składników zacieru. Innymi słowy chodzi o oddzielenie „młóta” od „brzeczki”,

  • Wypłukanie do brzeczki możliwe jak najwięcej cukrów z młóta, w którym pozostaje wciąż znaczna ich ilość. Proces ten nazywamy ługowaniem lub wysadzaniem młóta.

 

Zastosowanie kadzi filtracyjnej jest tradycyjnym i niegdyś jedynym sposobem filtrowania. Kadź filtracyjna jest dużym zbiornikiem, w którego dnie znajduje się fałszywe dno lub wężyk z oplotu. Rodzaj i wykonanie kadzi filtracyjnej są decydujące dla jakości i czasu procesu filtracji.

Po napełnieniu kadzi zacier klaruje się, a potem zlewana jest tak zwana brzeczka przednia. Na początku jest jeszcze bardzo mętna i należy ja z powrotem przelać do kadzi filtracyjnej. Gdy spływająca brzeczka jest już klarowna, kieruje się ją do podgrzewanego naczynia tzw. kocioł warzelny. Po spuszczeniu brzeczki przedniej rozpoczyna się wysładzanie, zwane także ługowaniem. Polega ona na natryskiwaniu młóta wodą o temp. 75-800C. Gdy zawartość ekstraktu w zlewanej brzeczce spadnie poniżej 1-2% filtrowanie jest zakończone. Młóto usuwa się z kadzi filtracyjnej.

 Podczas filtrowania po około 10 litrów możemy sprawdzić zawartość cukru w brzeczce, która spływa z filtratora zlewając troszkę do menzurki i mierżąc balingometrem. Jeśli jest dużo wyższa zawartość Blg od zakładanej to filtrujemy dalej. Najlepiej filtrować do wartości do 2 Blg mniejszej od zakładanej. Czyli jeśli planowaliśmy piwo o wartość 15 Blg, to filtrujemy do momentu, kiedy z kadzi filtracyjnej brzeczka będzie miała zawartość cukru 13 Blg.

Pamiętajmy że mierzymy brzeczkę balingometrem w temperaturze 20oC


Ważne: Temp wysładzanie wody nie może mieć więcej niż 800C, ponieważ spowodowałoby to uwolnienie z młóta tanin, które wywołują zmętnienie piw
i również pogarsza jego smak. 

foto: "Domowe Warzenie Piwa" - Richard Lehrl

User Allegro
99.00% Positive comments
Type
Last
7 days
Last
30 days
All
Recommended
3
35
431
Not recommend
0
1
4
Compliance with description
Buyer support
Shipping Cost
We care about your privacy

Cookies and related technologies allow the website to function properly and help tailor the offer to your needs. We may use our own cookies and our partners' cookies for analytical and marketing purposes, also to adjust advertising content to your preferences. You can choose to accept the use of all these files or adapt the use of files to your preferences.

We care about your privacy

Cookies and related technologies allow the website to function properly and help tailor the offer to your needs. We may use our own cookies and our partners' cookies for analytical and marketing purposes, also to adjust advertising content to your preferences. You can choose to accept the use of all these files or adapt the use of files to your preferences.

Manage cookies

Strictly Necessary Cookies
Our use of essential cookies is necessary for the website to function properly. These files are installed in particular for the purpose of remembering login sessions or filling in forms, as well as for the purposes related to setting the privacy options.
Analytical cookies
Analytical cookies make it possible to check the number of visits and traffic sources on our website. They help us find out which pages are more or less popular and understand how users navigate the page. This allows us to analyze statistics and improve the performance of our website. The information these cookies collect is aggregated so it is not intended to identify you. If you do not allow these cookies, we will not know when you visited our website.
Functional cookies
Functional cookies remember and adapt the website to your choices, e.g. language preferences. You can set your browser to block or alert you to essential and functional cookies, however this will result in some parts of the website not working properly.
Advertising cookies
Advertising cookies allow you to adjust the displayed advertising content to your interests, not only on our website, but also outside it. They can be installed by advertising partners through our website. Based on the information from these cookies and activity on other websites, your interest profile is built. Advertising cookies do not directly store your personal data, but identify your web browser and hardware. If you do not allow these cookies, we will still be able to show you advertisements, but they will not be tailored to your preferences. See how Google uses this data. You can opt out of all personalized advertising in ad settings, or from select companies at www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl