Czym są ekstrakty słodowe?
Ekstrakty słodowe to skoncentrowane formy maltozy - cukru pochodzącego ze słodowanego ziarna. Ekstrakty słodowe są stosowane do warzenia piwa jako źródło cukrów fermentujących, a także jako dodatek smakowy i organiczny do produktu końcowego. Ekstrakty słodowe wytwarza się przez zacieranie ziaren - zwykle jęczmienia, które moczy się w wodzie, aby doszło do rozłożenia skrobi na cukry. Powstały płyn jest następnie gotowany w celu odparowania wody i skoncentrowania cukrów. Produkt końcowy to gęsty syrop lub stała pasta, która zawiera wysoki procent cukru maltozowego - najczęściej wynosi on około 70-80%. Warto jeszcze wspomnieć, że poza maltozą, ekstrakty słodowe do piwa mogą zawierać także inne cukry fermentujące, takie jak glukoza i fruktoza. Ekstrakt słodowy jest kluczowym składnikiem w procesie warzenia piwa.
Po co dodaje się ekstrakty słodowe podczas warzenia piwa?
Ekstrakty słodowe dodaje się podczas procesu warzenia piwa w celu dostarczenia cukrów fermentujących, które drożdże przekształcają w alkohol. Zatem, to od od ekstraktu słodowego zależy, jak wysoki poziom alkoholu będzie miał dany trunek. Ekstrakt dodaje się zwykle na początku warzenia i przyczynia się on do ostatecznej zawartości alkoholu, smaku i treściwości piwa. Niejako więc, od ekstraktu słodowego zależy to, jak finalnie będzie smakować i prezentować się wywarzone piwo. Po dodaniu większej ilości ekstraktu do piwa, będzie ono słodsze, jak również mocniejsze pod względem zawartości alkoholu.
Ile ekstraktu słodowego do piwa? - jedno z najczęstszych pytań piwowarów
Niestety, na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Bowiem, zazwyczaj zależy to od rodzaju piwa, które się warzy, a także od osobistych preferencji. Niektórzy piwowarowie lubią używać dużej ilości ekstraktu słodowego w swoich piwach, podczas gdy inni używają go bardzo mało. Dlatego też, w tej kwestii nie ma dobrej lub złej odpowiedzi, ponieważ jest to po prostu kwestia gustu. Dla przypomnienia - ekstrakt słodowy dodaje się do piwa z dwóch głównych powodów: aby nadać odpowiedni poziom alkoholu i dodać słodyczy. Dlatego też, słodki smak piwa zależy od rodzaju użytego ekstraktu słodowego, a także od jego ilości. Zatem, im więcej ekstraktu słodowego, tym słodsze będzie piwo.
Do czego jeszcze można wykorzystać ekstrakty słodowe?
Ekstrakty słodowe mogą być również wykorzystywane do pieczenia. Są one częstym składnikiem wielu przepisów na wypieki, ponieważ dodają im słodyczy, smaku i wyrazistości. Ekstraktów słodowych można również używać do produkcji syropów, cukierków, budyniów i innych deserów. Nierzadko, ekstrakty słodowe są używane podczas pieczenia chleba. Nadają one chlebowi słodszy smak i delikatniejszą konsystencję. Co więcej, oprócz zastosowania w browarnictwie, ekstrakt słodowy jest czasem używany jako składnik domowych receptur winiarskich.
Gdzie można znaleźć dobrej jakości tanie ekstrakty słodowe?
Ekstrakty słodowe do warzenia piwa można znaleźć w większości sklepów z artykułami dla domowych piwowarów. Jednak, chcąc zakupić dobrej jakości, a jednocześnie niedrogi ekstrakt słodowy, nie warto długo szukać, tylko od razu zaufać specjalistom. W sklepie internetowym Piwoszarnia można znaleźć dobrej jakości, tani ekstrakt słodowy. Z pewnością nada on ciekawego smaku wyrobom piwowarskim. Sklep internetowy Piwoszarnia oferuje różne warianty ekstraktu słodowego. Warto wypróbować każdy z dostępnych rodzajów, aby sprawdzić, który z nich sprawdzi się najlepiej w danym przypadku warzenia piwa. Sklep Piwoszarnia cieszy się pozytywnymi opiniami Klientów. Nic dziwnego, w końcu w swojej ofercie posiada nie tylko najlepszy ekstrakt słodowy, ale również wszelki niezbędny sprzęt do warzenia piwa. Co więcej, pracownicy sklepu Piwoszarnia są zawsze chętni do pomocy, jak i posłużenia dobrą radą. Zatem, w przypadku pytań lub wątpliwości odnośnie ekstraktu do piwa, dobrze jest się z nimi skontaktować. Nie ma więc na co czekać, tylko czym prędzej zapoznać się z ofertą tanich ekstraktów słodowych, a także z pozostałym asortymentem sklepu Piwoszarnia.