Opis:
Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.
Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.
Parametry:
Zacieranie:
Ważne:
Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.
100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.
Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.
Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.
Parametry:
- Zakres pomiaru temperatury : 0°C do 100°C (32°F do 212°F)
- Tolerancja pomiaru temperatury: +/- 5°C
- Długość sondy 34 cm
- średnica tarczy 7 cm
Zacieranie:
- 40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych.
- 50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana..
- 62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.
- 72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo.
Ważne:
Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.
100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Dane kontaktowe producenta
BioWin
Dane kontaktowe do osoby odpowiedzialnej w EU
Klienci polecają również:
Szukaj
Tłumacz Google
Bestsellery
Herbata Czarna Golden Snail Jin Luo - 100g15,00 zł
Herbata Czarna Golden Snail Jin Luo - 50g9,00 zł
Herbata Czarna YUNNAN SUPERIOR 100g9,00 zł
Herbata Czarna GOLDEN YUNNAN - 1kg110,00 zł
Herbata Czarna Wędzona ROSYJSKA CARAVANA Lapsang Souchong - 50g9,00 zł
Herbata czarna EARL GREY - 100G9,99 zł
Herbata Czarna GOLDEN MONKEY 100g16,99 zł
Herbata czarna EARL GREY - 50G5,99 zł
Herbata Nefrytowy Pałac Earl Grey - 100g14,99 zł
Herbata czarna EARL GREY - 1kg79,99 zł






















