Strona główna

Domowe sposoby na zrobienie sushi

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która składa się z ryżu zaprawionego octem ryżowym. Ma ono także różne dodatki, które najczęściej mają surową postać. Mogą to być owoce morza, wodorosty nori, ryby, warzywa i grzyby, omlet japoński, ziarna sezamu czy tofu. Wariacji tego japońskiego przysmaku jest mnóstwo!

Jakie są rodzaje sushi?

Najbardziej popularnym rodzajem sushi są nigiri, czyli owalne porcje ryżu z cienką warstwą wasabi, a więc bardzo ostrego japońskiego chrzanu. Na wierzchu nigiri znajduje się również cienki plaster surowej ryby, kalmara, krewetki, ośmiornicy albo omleta. Hosomaki to z kolei rolka, która składa się z wodorostów nori, ryżu i jednego dodatku, na przykład ryby albo owoców morza, a w wersji wegańskiej - z awokado, ogórkiem, tykwą lub rzodkiewką. Hosomaki mogą być także z grzybami shitake lub omletem tamago. Kolejny rodzaj sushi to uramaki. Są to odwrócone maki, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, natomiast nori z innymi dodatkami są wewnątrz rolki. Futomaki to najbogatsza wersja sushi. Składa się z co najmniej czterech dodatków. Sashimi to danie bez ryżu. Jest to kompozycja plastrów ryb i warzyw. Oshi to tak zwane sushi prasowane. Przygotowuje się je w drewnianych, specjalnych pudełkach, w których prasuje się po kolei kolejne warstwy ryżu. Ciekawą opcją jest chirashi-zushi, czyli sushi w rozsypce. Jest to miseczka ryżu, w której poukładane są różne składniki, takie jak ryby, owoce morza i warzywa. Inne rodzaje sushi to temaki, sushi bowl, tempura maki, gunkan maki, temari sushi oraz inari sushi.

Składniki potrzebne do domowego sushi

Każdy, kto zastanawia się, czy robienie sushi jest trudne, powinien zdawać sobie sprawę, że sukces tego przedsięwzięcia jest uzależniony przede wszystkim od kupna dobrej jakości składników. Najważniejszy jest ryż, specjalny gatunek do sushi. Ma on owalny kształt i doskonale się klei, co jest bardzo ważne w czasie sklejania rolek. Kolejnym składnikiem niezbędnym w sushi są nori, jadalne wodorosty, które mogą być suszone i podpiekane. Spotkać je można w formie długich, cienkich i suchych arkuszy, które nabierają elastyczności pod wpływem wilgoci. Nadają też daniu specjalnego smaku. Trudno wyobrazić sobie sushi bez sosu sojowego, bez wasabi czy marynowanego imbiru. Ten ostatni występuje w postaci cienkich plastrów, które spożywa się pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi, aby oczyścić kubki smakowe. Aby zatem mieć wszystkie potrzebne składniki, warto kupić gotowy zestaw do robienia sushi. Z pewnością ułatwi on domowe przygotowanie sushi, zwłaszcza jeśli robi się je po raz pierwszy.

Jak zrobić domowe sushi?

Najtrudniejsze jest właściwe przygotowanie ryżu. Po odmierzeniu porcji należy wysypać go na sito i dokładnie opłukać. Następnie należy zalać go zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wsypać do garnka i zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, skręcić ogień i gotować pod przykrywką jeszcze dziesięć minut. Następnie należy odstawić go na kwadrans. W międzyczasie trzeba przygotować marynatę do ryżu. Jest ona bardzo ważna, bowiem bez niej sushi się nie uda. Marynatę przygotowuje się z octu, cukru i sosu sojowego. Wlewa się ją do ciepłego ryżu i miesza delikatnie drewnianą łyżką. Po przygotowaniu ryżu układamy na bambusowej lub drewnianej podkładce płat nori. Następnie, nakłada się na nie ryż. Trzeba pamiętać, aby nie nałożyć go za dużo, a także należy pozostawić pewne odległości od brzegów. Na środku położyć można łososia oraz świeżego ogórka, bez skóry i nasion. Można także dać inne dodatki, takie jak tuńczyk, paluszki krabowe surimi, awokado, sałatę, paprykę, mango, szczypiorek, kremowy serek albo czarne lub białe ziarna sezamu. Kolejną czynnością jest zwijanie i to w taki sposób, aby podkładka była cały czas na zewnątrz. Nori wałkuje się z ryżem, aż do styku, potem cofa się podkładkę i wałkuje się dotąd, dopóki nori się pokryją. Po dokładnym zrolowaniu sushi kroi się nożem, najlepiej wcześniej zamoczonym w wodzie. Z każdego wałeczka wychodzi około sześć sztuk.

Sekrety przyrządzania idealnego sushi

Przede wszystkim należy zadbać o to, żeby wszystkie produkty były świeże i najlepszej jakości. Bardzo ważne jest także właściwe przygotowanie ryżu. Istotne jest również dążenie do równowagi - to znaczy - należy dodać właściwe proporcje wszystkich składników, tak aby nie dominował żaden smak. Sushi powinno być wykonane bardzo precyzyjnie. Warto tu postawić na klasyczne sposoby, takie jak skręcanie rolek za pomocą bambusowych mat. Sushi powinno być wykonywane również w idealnej czystości i bez pośpiechu. Tak przygotowane kawałki sushi moczy się, w zależności od gustu, albo w sosie sojowym, w marynowanym imbirze albo smaruje się wasabi.

Jak najlepiej jeść sushi?

Sushi najlepiej jeść pałeczkami, ale dopuszcza się również jedzenie go bezpośrednio rękami. Ważne jest, aby jeść je na raz, nie kroić, ani nie rozdzielać. Trzeba pilnować także, aby ryż nie dotknął sosu, dlatego powinno się zamaczać w nim coś, co znajduje się na wierzchu. Jeżeli robimy kilka rodzajów sushi, z różnymi rybami, jedzenie powinno zacząć się od tych najdelikatniejszych. Do picia najlepiej przygotować sobie zieloną herbatę, najlepiej liściastą. Sushi to potrawa, której przygotowanie nie powinno sprawić większej trudności, zwłaszcza jeśli robi się je kolejny raz. Będzie idealnym rozwiązaniem na kolację w gronie przyjaciół czy na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Dzięki swym walorom estetycznym i smakowym zachwyci każdego gościa. Smacznego!

Użytkownik Allegro
98.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
9
43
490
Nie polecam
0
0
6
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookies
Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.
Analityczne pliki cookies
Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i źródeł ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić, które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową.
Funkcjonalne pliki cookies
Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.
Reklamowe pliki cookies
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową i sprzęt. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl