Podstawowy surowiec do wytwarzania piwa oraz do procesu
technologicznego. Wodę wykorzystujemy do zacierania, filtracji, chłodzenia no i
oczywiście do mycia. Piwo składa się w 90-95% z wody, nic więc dziwnego, że ma
ona zasadniczy wpływ na jakość piwa.
Woda miękka: zawiera niewielkie ilość soli mineralnych
ponieważ pochodzi ze strumienia lub jeziora.
Woda twarda: pochodzi z gór wapiennych lub jako woda gruntowa
przez wiele miesięcy przepływa przez podziemne warstwy skalne, wówczas ma okazję
rozpuścić wiele rozmaitych soli mineralnych.
Twarda woda
Miękka woda
dobrze przebiega proces zacierania
goryczka chmielowa jest bardziej ostra, wyrazista
stosowana do słodów ciemnych
dobrze przebiega proces zacierania
goryczka chmielowa jest bardziej szlachetna
stosowana do jasnych piw, gdyż słody ciemne są bardziej kwaśne niż jasne
Cookies und verwandte Technologien ermöglichen die ordnungsgemäße Funktion der Website und helfen, das Angebot an Ihre Bedürfnisse anzupassen. Wir können unsere eigenen Cookies und die Cookies unserer Partner für Analyse- und Marketingzwecke verwenden, auch um Werbeinhalte an Ihre Präferenzen anzupassen. Sie können die Verwendung all dieser Dateien akzeptieren oder die Verwendung von Dateien an Ihre Präferenzen anpassen.