Podstawowy surowiec do wytwarzania piwa oraz do procesu
technologicznego. Wodę wykorzystujemy do zacierania, filtracji, chłodzenia no i
oczywiście do mycia. Piwo składa się w 90-95% z wody, nic więc dziwnego, że ma
ona zasadniczy wpływ na jakość piwa.
Woda miękka: zawiera niewielkie ilość soli mineralnych
ponieważ pochodzi ze strumienia lub jeziora.
Woda twarda: pochodzi z gór wapiennych lub jako woda gruntowa
przez wiele miesięcy przepływa przez podziemne warstwy skalne, wówczas ma okazję
rozpuścić wiele rozmaitych soli mineralnych.
Twarda woda
Miękka woda
dobrze przebiega proces zacierania
goryczka chmielowa jest bardziej ostra, wyrazista
stosowana do słodów ciemnych
dobrze przebiega proces zacierania
goryczka chmielowa jest bardziej szlachetna
stosowana do jasnych piw, gdyż słody ciemne są bardziej kwaśne niż jasne
Cookies and related technologies allow the website to function properly and help tailor the offer to your needs. We may use our own cookies and our partners' cookies for analytical and marketing purposes, also to adjust advertising content to your preferences. You can choose to accept the use of all these files or adapt the use of files to your preferences.