Pai Mu Tan (Biała Piwonia, Bai Mu Dan) - pochodzi z Fujianu (Chiny), wytwarzana z pąków i młodych liści odmian krzewów „da bai” i „shui xian bai”. Zbierane wiosną pędy składają się z jednego pąka i dwóch liści. Kształtem przypominają one kwiat piwonii, której herbata ta zawdzięcza swoją nazwę.
Liście tej herbaty mają szarozielony kolor z lekko żółtym odcieniem i są od spodu pokryte białym meszkiem. Napar posiada harmonijny smak i złoty kolor, z akcentem bieli i szarości.
Sposób przygotowania: 2-3 gramy (1- 2 łyżeczki) na kazde 150 ml wody. Można parzyć na kilka sposobów:
- 90°c przez 1 minutę (pierwsze i drugie parzenie), później 3 minuty
- 85°c przez 3 minuty pierwsze parzenie, 4 minuty drugie parzenie, 5 minut trzecie parzenie.
- 80°c przez 5 minut pierwsze parzenie, drugie 2 minuty, trzecie 3 minuty.
Herbata Biała Dama herbata owocowa z dodatkiem ananas i truskawka oraz jaśmin i Róża Pąki, nadające herbacie prześlicznego wyglądu.
Parametry:
- Kraj produkcji: Polska
- Rodzaj: herbata biała liściasta
- Składniki: herbata biała Pai Mu Tan, Jaśmin Pąki, Róża Pąki Złota, kwiat Brzoskwini, Ananas Kandyzowany, Truskawka grys
- Opakowanie: saszetka typu DOYPACK z zamknięciem strunowym
There are no reviews for this product yet.
Write ReviewThe owner of the online store does not guarantee that the published opinions come from consumers who have used or purchased a given product.