Kapslowanie
Butelki:
Do rozlewania piwa nadają się przeważnie butelki z ciemnego szkła,
gdyż mało przepuszczają światła, a co za tym idzie nasze piwo w wolniejszym
tempie się popsuje. Im butelka
cięższa tym lepsza i wytrzymalsza na ciśnienie.
Zamykanie butelek:
- kapslem jednorazowego użytku przy pomocy kapslownicy stołowej
lub ręcznej
- zamknięciem pałąkowym (porcelanowym lub plastikowym)
Po napełnieniu butelek, każda powinna być opisana np.
numerem warki na kapslu lub etykietą na ściance butelki
Rozlew piwa do butelek:
Po fermentacji burzliwej lub cichej należy piwo rozlać do butelek.
Aby tego dokonać, musimy najpierw zebrać drożdże z górnej warstwy piwa
znajdującej się w fermentorze. Następnie piwo przelewamy do czystego fermentora
wężykiem, zaczynając od samej góry aż dotrzemy do dolnej warstwy osadu i drożdży.
Drożdże zebrane z dolnej i górnej warstwy fermentora, należy przelać do czystego
pojemnika sterylnego i odłożyć do lodówki, aby posłużyły nam przy następnej warce. Drożdże po fermentacji przechowywać można max 3 miesiące.
Gdy już mamy oddzielone piwo od osadów drożdżowych należy dodać
glukozę, aby podczas leżakowania zachodziła w butelkach refermentacja.
Dwa sposoby dodawania glukozy do piwa:
- bezpośrednio do całego piwa w fermentorze (zalecana ilość od 50g
do 150g na 25 litrów piwa), różnica zależna od zawartości cukru po fermentacji
burzliwej, im większy Baling końcowy (Bk) tym mniej dodajemy glukozy,
- bezpośrednio do każdej butelki.
Zawartość CO2 (g/l) w
zależności od warunków i temperatury przechowywania
|
||||
Temperatura przechowywania (0C)
|
Ciśnienie
(bar)
|
|||
0
|
0,25
|
0,5
|
0,75
|
|
0
|
3,4
|
4,2
|
5,1
|
5,9
|
1
|
3,2
|
4
|
4,8
|
5,6
|
2
|
3,1
|
3,9
|
4,6
|
5,4
|
3
|
3
|
3,7
|
4,5
|
5,2
|
4
|
2,9
|
3,6
|
4,3
|
5,1
|
5
|
2,8
|
3,5
|
4,2
|
4,9
|
6
|
2,7
|
3,4
|
4
|
4,7
|
8
|
2,5
|
3,1
|
3,7
|
4,4
|
10
|
2,3
|
2,9
|
3,4
|
4
|
15
|
2
|
2,5
|
3
|
3,5
|
20
|
1,7
|
2,1
|
2,6
|
3
|
- Śrutowanie słodu 1kg0,50 zł
- Drożdże Safale US-05 American Ale Yeast - Fermentis17,00 zł
- Drożdże Safale S-04 English Ale Yeast - Fermentis15,00 zł
- Słód Pilzneński 5kg Viking Malt36,75 zł
- Słód Pale Ale Zero 5kg Viking Malt35,00 zł
- Kapsle ciemnozłote 100 szt. 26mm8,00 zł
- Glukoza krystaliczna - 1kg13,00 zł
- Pirosiarczyn sodu 500g10,00 zł
- Drożdże PAY7 górna fermentacja9,00 zł
- Drożdże Saflager W-34/70 Bohemian Lager Yeast - Fermentis25,00 zł