Chmiel granulowany SuperDelic 50g Piwo Domowe chmiel aromatyczny do piwa
Szybki podgląd
15,00 zł
Chmiel granulowany SuperDelic 100g Piwo Domowe chmiel aromatyczny do piwa
Szybki podgląd
25,00 zł
Chmiel granulowany Riwaka 50g Piwo Domowe chmiel aromatyczny do piwa
Szybki podgląd
17,00 zł
Chmiel granulowany Riwaka 100g Piwo Domowe chmiel aromatyczny do piwa
Szybki podgląd
32,00 zł
Garnek zacierny 98l z kranikiem i termometrem OBS
Szybki podgląd
1,050,00 zł
Chmiel granulowany Nectaron - 50g chmiel do piwa
Szybki podgląd
16,00 zł
Chmiel granulowany Nectaron - 100g chmiel do piwa
Szybki podgląd
27,00 zł
Chmiel granulowany Vermelho - 50g
Szybki podgląd
8,39 zł
Chmiel granulowany Vermelho - 100g
Szybki podgląd
15,74 zł
Chmiel granulowany Zombie - 50g
Szybki podgląd
8,39 zł
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Szybki podgląd
110,00 zł
Strona głównaKapslowanie

Kapslowanie

Butelki:

Do rozlewania piwa nadają się przeważnie butelki z ciemnego szkła, gdyż mało przepuszczają światła, a co za tym idzie nasze piwo w wolniejszym tempie się popsuje. Im butelka cięższa tym lepsza i wytrzymalsza na ciśnienie.

Zamykanie butelek:

- kapslem jednorazowego użytku przy pomocy kapslownicy stołowej lub ręcznej

- zamknięciem pałąkowym (porcelanowym lub plastikowym)

Po napełnieniu butelek, każda powinna być opisana np. numerem warki na kapslu lub etykietą na ściance butelki

Rozlew piwa do butelek:

Po fermentacji burzliwej lub cichej należy piwo rozlać do butelek. Aby tego dokonać, musimy najpierw zebrać drożdże z górnej warstwy piwa znajdującej się w fermentorze. Następnie piwo przelewamy do czystego fermentora wężykiem, zaczynając od samej góry aż dotrzemy do dolnej warstwy osadu i drożdży. Drożdże zebrane z dolnej i górnej warstwy fermentora, należy przelać do czystego pojemnika sterylnego i odłożyć do lodówki, aby posłużyły nam przy następnej warce. Drożdże po fermentacji przechowywać można max 3 miesiące.

Gdy już mamy oddzielone piwo od osadów drożdżowych należy dodać glukozę, aby podczas leżakowania zachodziła w butelkach refermentacja.

Dwa sposoby dodawania glukozy do piwa:

- bezpośrednio do całego piwa w fermentorze (zalecana ilość od 50g do 150g na 25 litrów piwa), różnica zależna od zawartości cukru po fermentacji burzliwej, im większy Baling końcowy (Bk) tym mniej dodajemy glukozy,

- bezpośrednio do każdej butelki.

Zawartość CO2 (g/l) w zależności od warunków i temperatury przechowywania

Temperatura przechowywania (0C)

Ciśnienie (bar)

0

0,25

0,5

0,75

0

3,4

4,2

5,1

5,9

1

3,2

4

4,8

5,6

2

3,1

3,9

4,6

5,4

3

3

3,7

4,5

5,2

4

2,9

3,6

4,3

5,1

5

2,8

3,5

4,2

4,9

6

2,7

3,4

4

4,7

8

2,5

3,1

3,7

4,4

10

2,3

2,9

3,4

4

15

2

2,5

3

3,5

20

1,7

2,1

2,6

3

Użytkownik Allegro
0.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
0
0
Nie polecam
0
0
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookies
Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.
Analityczne pliki cookies
Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i źródeł ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić, które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową.
Funkcjonalne pliki cookies
Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.
Reklamowe pliki cookies
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową i sprzęt. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl