Rurka fermentacyjna pozioma - nietłukąca
Szybki podgląd
4,50 zł
Kwiat Chryzantemy Śnieżnej - 50g Kwiaty Jadalne
Szybki podgląd
17,00 zł
Kwiat Chryzantemy Śnieżnej - 100g Kwiaty Jadalne
Szybki podgląd
30,00 zł
Rurka fermentacyjna kątowa do pojemników - nietłukąca
Szybki podgląd
4,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką i nietłukącą rurką kątową
Szybki podgląd
42,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30L z rurką
Szybki podgląd
42,00 zł
Pojemnik fermentacyjny z pokrywką 30 L
Szybki podgląd
39,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką i kranem
Szybki podgląd
49,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką, kranem i nietłukącą rurką kątową
Szybki podgląd
53,00 zł
Pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywką, kranem i nietłukącą rurką kątową
Szybki podgląd
53,00 zł
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Szybki podgląd
110,00 zł
Strona głównaKapslowanie

Kapslowanie

Butelki:

Do rozlewania piwa nadają się przeważnie butelki z ciemnego szkła, gdyż mało przepuszczają światła, a co za tym idzie nasze piwo w wolniejszym tempie się popsuje. Im butelka cięższa tym lepsza i wytrzymalsza na ciśnienie.

Zamykanie butelek:

- kapslem jednorazowego użytku przy pomocy kapslownicy stołowej lub ręcznej

- zamknięciem pałąkowym (porcelanowym lub plastikowym)

Po napełnieniu butelek, każda powinna być opisana np. numerem warki na kapslu lub etykietą na ściance butelki

Rozlew piwa do butelek:

Po fermentacji burzliwej lub cichej należy piwo rozlać do butelek. Aby tego dokonać, musimy najpierw zebrać drożdże z górnej warstwy piwa znajdującej się w fermentorze. Następnie piwo przelewamy do czystego fermentora wężykiem, zaczynając od samej góry aż dotrzemy do dolnej warstwy osadu i drożdży. Drożdże zebrane z dolnej i górnej warstwy fermentora, należy przelać do czystego pojemnika sterylnego i odłożyć do lodówki, aby posłużyły nam przy następnej warce. Drożdże po fermentacji przechowywać można max 3 miesiące.

Gdy już mamy oddzielone piwo od osadów drożdżowych należy dodać glukozę, aby podczas leżakowania zachodziła w butelkach refermentacja.

Dwa sposoby dodawania glukozy do piwa:

- bezpośrednio do całego piwa w fermentorze (zalecana ilość od 50g do 150g na 25 litrów piwa), różnica zależna od zawartości cukru po fermentacji burzliwej, im większy Baling końcowy (Bk) tym mniej dodajemy glukozy,

- bezpośrednio do każdej butelki.

Zawartość CO2 (g/l) w zależności od warunków i temperatury przechowywania

Temperatura przechowywania (0C)

Ciśnienie (bar)

0

0,25

0,5

0,75

0

3,4

4,2

5,1

5,9

1

3,2

4

4,8

5,6

2

3,1

3,9

4,6

5,4

3

3

3,7

4,5

5,2

4

2,9

3,6

4,3

5,1

5

2,8

3,5

4,2

4,9

6

2,7

3,4

4

4,7

8

2,5

3,1

3,7

4,4

10

2,3

2,9

3,4

4

15

2

2,5

3

3,5

20

1,7

2,1

2,6

3

Szukaj

Wpisz szukany produkt


Wyszukiwanie zaawansowane
Tłumacz Google
...jest pusty

Użytkownik Allegro
99.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
10
50
379
Nie polecam
0
0
1
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.