Cukromierz Winiomierz nietłukący z probówką wskażnik pomiaru cukru piwo
Szybki podgląd
28,99 zł
Spray do mycia i dezynfekcji powierzchni Medisept Velox Spray Neutral 1l
Szybki podgląd
29,00 zł
Sadzonka chmielu Cascade CHMIEL Sadzonki w doniczkach Szyszka chmielu
Szybki podgląd
19,00 zł
Sadzonka chmielu Magnat CHMIEL Sadzonki w doniczkach Szyszka chmielu
Szybki podgląd
19,00 zł
Sadzonka chmielu Lubelski CHMIEL Sadzonki w doniczkach Szyszka chmielu
Szybki podgląd
19,00 zł
Sadzonka chmielu Marynka CHMIEL Sadzonki w doniczkach Szyszka chmielu
Szybki podgląd
19,00 zł
Winomierz cukromierz z plastikowa menzurką 405566
Szybki podgląd
9,99 zł
Drożdże piwowarskie suche Pineapple Passion LAX - górna fermentacja
Szybki podgląd
24,00 zł
Drożdże piwowarskie suche WHC LAB Low Rider - górna fermentacja
Szybki podgląd
24,00 zł
Drożdże piwowarskie suche WHC LAX - górna fermentacja
Szybki podgląd
24,00 zł
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Szybki podgląd
160,00 zł
Strona głównaKapslowanie

Kapslowanie

Butelki:

Do rozlewania piwa nadają się przeważnie butelki z ciemnego szkła, gdyż mało przepuszczają światła, a co za tym idzie nasze piwo w wolniejszym tempie się popsuje. Im butelka cięższa tym lepsza i wytrzymalsza na ciśnienie.

Zamykanie butelek:

- kapslem jednorazowego użytku przy pomocy kapslownicy stołowej lub ręcznej

- zamknięciem pałąkowym (porcelanowym lub plastikowym)

Po napełnieniu butelek, każda powinna być opisana np. numerem warki na kapslu lub etykietą na ściance butelki

Rozlew piwa do butelek:

Po fermentacji burzliwej lub cichej należy piwo rozlać do butelek. Aby tego dokonać, musimy najpierw zebrać drożdże z górnej warstwy piwa znajdującej się w fermentorze. Następnie piwo przelewamy do czystego fermentora wężykiem, zaczynając od samej góry aż dotrzemy do dolnej warstwy osadu i drożdży. Drożdże zebrane z dolnej i górnej warstwy fermentora, należy przelać do czystego pojemnika sterylnego i odłożyć do lodówki, aby posłużyły nam przy następnej warce. Drożdże po fermentacji przechowywać można max 3 miesiące.

Gdy już mamy oddzielone piwo od osadów drożdżowych należy dodać glukozę, aby podczas leżakowania zachodziła w butelkach refermentacja.

Dwa sposoby dodawania glukozy do piwa:

- bezpośrednio do całego piwa w fermentorze (zalecana ilość od 50g do 150g na 25 litrów piwa), różnica zależna od zawartości cukru po fermentacji burzliwej, im większy Baling końcowy (Bk) tym mniej dodajemy glukozy,

- bezpośrednio do każdej butelki.

Zawartość CO2 (g/l) w zależności od warunków i temperatury przechowywania

Temperatura przechowywania (0C)

Ciśnienie (bar)

0

0,25

0,5

0,75

0

3,4

4,2

5,1

5,9

1

3,2

4

4,8

5,6

2

3,1

3,9

4,6

5,4

3

3

3,7

4,5

5,2

4

2,9

3,6

4,3

5,1

5

2,8

3,5

4,2

4,9

6

2,7

3,4

4

4,7

8

2,5

3,1

3,7

4,4

10

2,3

2,9

3,4

4

15

2

2,5

3

3,5

20

1,7

2,1

2,6

3

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookies

Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.

Analityczne pliki cookies

Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i źródeł ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić, które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową.

Funkcjonalne pliki cookies

Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.

Reklamowe pliki cookies

Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową i sprzęt. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.

Powered by eBiznes.pl