Domowe sposoby na zrobienie sushi
Domowe sposoby na zrobienie sushi.
Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która składa się z ryżu zaprawionego octem ryżowym. Ma ono także różne dodatki, które najczęściej mają surową postać. Mogą to być owoce morza, wodorosty nori, ryby, warzywa i grzyby, omlet japoński, ziarna sezamu czy tofu. Wariacji tego japońskiego przysmaku jest mnóstwo!
Jakie są rodzaje sushi?
Najbardziej popularnym rodzajem sushi są nigiri, czyli owalne porcje ryżu z cienką warstwą wasabi, a więc bardzo ostrego japońskiego chrzanu. Na wierzchu nigiri znajduje się również cienki plaster surowej ryby, kalmara, krewetki, ośmiornicy albo omleta. Hosomaki to z kolei rolka, która składa się z wodorostów nori, ryżu i jednego dodatku, na przykład ryby albo owoców morza, a w wersji wegańskiej - z awokado, ogórkiem, tykwą lub rzodkiewką. Hosomaki mogą być także z grzybami shitake lub omletem tamago. Kolejny rodzaj sushi to uramaki. Są to odwrócone maki, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, natomiast nori z innymi dodatkami są wewnątrz rolki. Futomaki to najbogatsza wersja sushi. Składa się z co najmniej czterech dodatków. Sashimi to danie bez ryżu. Jest to kompozycja plastrów ryb i warzyw. Oshi to tak zwane sushi prasowane. Przygotowuje się je w drewnianych, specjalnych pudełkach, w których prasuje się po kolei kolejne warstwy ryżu. Ciekawą opcją jest chirashi-zushi, czyli sushi w rozsypce. Jest to miseczka ryżu, w której poukładane są różne składniki, takie jak ryby, owoce morza i warzywa. Inne rodzaje sushi to temaki, sushi bowl, tempura maki, gunkan maki, temari sushi oraz inari sushi.