Domowe sposoby do warzenia piwa

Piwo jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Może być z alkoholem, jak i bez niego. Napój ten otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, czyli wyciągu ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i innych składników. Do piwa można dodawać słodkie syropy, substancje barwiące, a także inne substancje — warto eksperymentować z tym słodkim napojem! Co więcej, piwo może być jasne lub ciemne, słodkie lub gorzkie, łagodne albo mocne. Może być również butelkowane, beczkowane albo hermetycznie puszkowane.

Warzenie piwa w warunkach domowych

Warzenie piwa to bardzo ciekawe zajęcie, które powinno zainteresować każdego, kto lubi ten złocisty napój. Co więcej, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się ono nieco skomplikowane, w rzeczywistości wcale aż takie nie jest. Wymaga ono jednak czasu, ponieważ drożdże potrzebują kilku tygodni, aby przerobić brzeczkę na gotowe piwo. Co więcej, w internecie, jak i literaturze zawartych jest mnóstwo wskazówek odnoszących się do warzenia piwa. Początkujący piwowarowie mają zatem wszystkie potrzebne informacje na wyciągnięcie ręki. Z kolei, w specjalnych sklepach, na przykład w Piwoszarni można kupić wszelkie niezbędne produkty, jak i sprzęt umożliwiający warzenie piwa w warunkach domowych. Dodatkowo, z pewnością będzie dołączona do niego instrukcja z zawartymi informacjami odnośnie warzenia piwa w domu.

Co jest potrzebne do warzenia piwa?

Przed przystąpieniem do warzenia piwa w domu trzeba zgromadzić cały potrzebny sprzęt. Na pewno będą potrzebne dwa garnki o pojemności około trzydziestu litrów. Jeden z nich powinien mieć pokrywkę i rurkę fermentacyjną. Będzie on wykorzystywany w pierwszym etapie warzenia piwa, czyli fermentacji burzliwej, a także do fermentacji cichej. Drugi garnek powinien posiadać pokrywę i kranik, który będzie potrzebny do filtracji i wysładzania, a potem do rozlania gotowego napoju do butelek. Niezbędne akcesoria do warzenia piwa to także termometr kuchenny, ballingometr, zwany inaczej cukromierzem, łyżka do mieszania zacieru, kapslownica, kapsle oraz butelki. Zestawy do warzenia piwa powinny zawierać jodowy wskaźnik skrobi, który jest niezbędny do przeprowadzenia próby jodowej, reduktor osadów, który pomocny jest w butelkowaniu piwa, wąż gumowy lub silikonowy do zlewania piwa, woreczek muślinowy, przydatny do gotowania chmielu oraz myjka do butelek.

Surowce niezbędne do produkcji piwa

Podstawowym składnikiem potrzebnym do warzenia piwa jest słód, który powinien być rozdrobniony. Kolejnym składnikiem jest chmiel goryczkowy, aromatyczny w postaci granulatu albo proszku. Konieczny jest także ekstrakt słodowy albo glukoza oraz drożdże piwowarskie, które pomagają w rozkładzie cukrów na dwutlenek węgla i alkohol.

Tradycyjna metoda powstawania piwa w warunkach domowych — etapy warzenia piwa

Gwarancją otrzymania dobrego piwa jest sposób dodawania wszystkich składników. Powinny być one dodawane stopniowo, w odpowiednich proporcjach i w odpowiednim czasie. Trzeba również uzbroić się w cierpliwość, bo choć samo warzenie trwa około pół dnia, to na fermentację i gazowanie trzeba czekać od czterech do sześciu tygodni. 

  1. Pierwszy etap przygotowania piwa w warunkach domowych to wsypanie słodu do kadzi, w której jest woda. Jest ona podgrzewana w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Enzymy zawarte w słodzie przerabiają skrobię na cukry, które odpowiedzialne będą za fermentację drożdży. Potem zacier przekłada się do garnka z kranikiem, gdzie następuje filtracja i wysładzanie. Oddziela się tu brzeczkę piwną od słodu, usuwa mętny płyn z powierzchni i całość wlewa się do umytego, zdezynfekowanego garnka. Na zakończenie tego procesu dobrze jest zmierzyć gęstość brzeczki, za pomocą cukromierza. Następnie trzeba ją gotować tak długo, aby wyparowały z niej szkodliwe substancje. Powinna gotować się najlepiej na kuchence gazowej, przez około godzinę, z uchyloną pokrywką, tak aby wyparowały z niej wszelkie wspomniane toksyny. W tym czasie, w kilku dawkach, dodaje się aromat i chmiel. Kiedy już zakończymy proces gotowania trzeba brzeczkę schłodzić. Można to zrobić na kilka sposobów — w wannie z zimną wodą, zimą wystawić za okno lub na balkon. Kiedy brzeczka jest już chłodna warto sprawdzić poziom cukru.
  2. Następnym etapem jest przelanie substancji z jednego garnka do drugiego, aby napowietrzyć brzeczkę. Później dodaje się drożdże. Można to zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze można je rozsypać po wierzchu brzeczki. Drugi sposób to rozpuszczenie ich wcześniej w wodzie. Potem następuje proces fermentacji, który trwa około dwóch, trzech tygodni. W pierwszej fazie jest to fermentacja burzliwa, w której czasie można zaobserwować silne pienienie się. W drugiej fazie jest to fermentacja cicha, która trwa około tygodnia. To właśnie wtedy uzyskuje się klarowne piwo.
  3. Ostatnim etapem jest przelanie piwa do sterylnego garnka z kranikiem i dodanie glukozy, albo ekstraktu słodowego. Powstaje proces fermentacji, po którego zakończeniu gotowe już piwo przelewa się do butelek i kapsluje. Gotowe butelki z piwem powinny leżakować około miesiąca, w cichym, zaciemnionym miejscu. Przed spożyciem warto piwo dać na dwie godziny do lodówki. Dzięki temu nie będzie się ono tak bardzo pienić.

Inna metoda na domowy wyrób piwa

Istnieje inna, znacznie prostsza metoda produkcji piwa, którą poleca się początkującym piwowarom. Wykorzystuje się w niej brzeczkę piwną w postaci gęstego syropu, który ma dodatek chmielu. Syrop ten jest dostępny w puszce, wraz z drożdżami i instrukcją. Oba sposoby wymagają cierpliwości, która zostanie nagrodzona przepysznym złotym napojem.

 

Życzymy powodzenia w warzeniu piwa!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Użytkownik Allegro
99.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
9
38
612
Nie polecam
0
0
1
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki