Winomierz cukromierz w plastikowej probówce Browin 405566
Do pomiaru cukru – areometr służy do pomiaru stężenia cukru w nastawie winiarskim w zakresie 0-24°Blg .
• Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
• Probówka pomiarowa z zamknięciem – do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania
• Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami – na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji
• Łatwy pomiar – urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni
Winomierz - cukromierz do wina to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Na tej podstawie możesz przewidzieć również moc napoju.


Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń oznaczono – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:
- obszar czerowny „start fermentacja I” - przed rozpoczęciem fermentacji, stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg
- obszar żółty „start fermentacja II” - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg
- obszar zielony „koniec” - w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, stężenie cukru powinno mieścić się w oznaczonym zakresie.
Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.
Sposób użycia:
W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.
Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.
W skład zestawu wchodzi:
- plastikowa probówka
- korek do probówki
- areometr
Zakres: od 0 do 24°Blg
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Śrutowanie słodu 1kg0,50 zł
Drożdże Safale US-05 American Ale Yeast - Fermentis17,00 zł
Drożdże Safale S-04 English Ale Yeast - Fermentis15,00 zł
Słód Pilzneński 5kg Viking Malt36,75 zł
Słód Pale Ale Zero 5kg Viking Malt35,00 zł
Kapsle ciemnozłote 100 szt. 26mm8,00 zł
Glukoza krystaliczna - 1kg13,00 zł
Pirosiarczyn sodu 500g10,00 zł
Drożdże Saflager W-34/70 Bohemian Lager Yeast - Fermentis25,00 zł
Drożdże PAY7 górna fermentacja9,00 zł