Chmiel granulowany Vermelho - 50g
Szybki podgląd
8,39 zł
Chmiel granulowany Vermelho - 100g
Szybki podgląd
15,74 zł
Chmiel granulowany Zombie - 50g
Szybki podgląd
8,39 zł
Chmiel granulowany Zombie - 100g
Szybki podgląd
15,74 zł
Chmiel granulowany Nelson Sauvin - 100g
Szybki podgląd
28,25 zł
Chmiel granulowany Nelson Sauvin - 50g
Szybki podgląd
17,75 zł
Chmiel granulowany Motueka - 50g
Szybki podgląd
15,75 zł
Chmiel granulowany Motueka - 100g
Szybki podgląd
26,25 zł
Chmiel granulowany Northern Brewer - 50g
Szybki podgląd
9,45 zł
Chmiel granulowany Northern Brewer - 100g
Szybki podgląd
16,80 zł
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Szybki podgląd
110,00 zł
Strona głównaWarzenie piwa Brewkit

Warzenie piwa Brewkit

 
 


 

 

 

  • garnek minimum 5l
  • plastikowe mieszadło
  • fermentor z kranikiem i rurką fermentacyjną
  • kubek lub zlewka
  • środek do dezynfekcji np. pirosiarczan sodu
  • termometr
  • butelki - 40 szt
  • kapsle - 50 szt
  • kapslownica np. Gretta, stołowa

 

 


 

 
 

1. Fermentor umyj i zdezynfekuj. Zrób to zgodnie z instrukcją na opakowaniu środka do dezynfekcji.
2. Z puszki zdejmij wieko i wyjmij drożdże. Zedrzyj papierową obwolutę.
3. Włóż zamkniętą puszkę do gorącej wody (zawartość łatwiej będzie wylać).
4. Do wyparzonego kubka wlej około 100ml przegotowanej, wystudzonej (poniżej 30 stopni C) wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową.
5. Do garnka nalej 2,5-3l ciepłej wody, dodaj ekstrakt niechmielony. Pamiętaj aby ciągle mieszać! (zamiast ekstraktu słodowego można użyć glukozę, która złagodzi smak piwa, bardzo łatwo się rozpuszcza i jest całkowicie fermentowalna, lub ekstrakt słodowy w proszku, dzięki któremu uzyskasz prawdziwie pełne piwo o 100-procentowym naturalnym charakterze). Kiedy ekstrakt niechmielony rozpuści się w wodzie, wlej do garnka zawartość puszki Brekwit, gotuj całość 10-15 minut mieszając tak, aby nie przypalić brzeczki (gotowanie brzeczki nie jest konieczne, gdyż koncentrat jest gotowany przed puszkowaniem jednak zagotowanie roztworu zmniejszy szanse zakażenia brzeczki, a w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na późniejszą jakość piwa).

6. Przelej zawartość garnka do zdezynfekowanego fermentora i uzupełnij zimną wodą do 21l. Wystarczy zwykła kranówka. Jeśli obawiasz się o jakość mikrobiologiczną swojej wody, to możesz ją przegotować i wystudzić. Możesz też użyć wody mineralnej ze sklepu. Brzeczkę trzeba napowietrzyć, więc dobrze jest całość intensywnie mieszać.

 

 

1. Zamieszaj drożdże w kubku. Sprawdź temperaturę przygotowanej brzeczki. W zależności od Brewkitu producent zaleca temperaturę zadawania drożdży. Jeśli temperatura brzeczki jest wyższa niż zalecana, wówczas brzeczkę trzeba schłodzić np. wystawiając fermentor do chłodnego pomieszczenia lub zimą na zewnątrz. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.

(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 

 


2. Zanim dodasz drożdże, sprawdź cukromierzem zawartość cukru w piwie. Wartość zanotuj.
3. Zamknij fermentor pokrywką z rurką fermentacyjną. Do rurki nalej wody.
4. Fermentor ustaw w miejscu o temperaturze pokojowej, od czasu do czasu sprawdź czy fermentacja przebiega prawidłowo.

Etapy fermentacji:


 

 

1. Zanim rozlejesz piwo do butelek, pobierz próbkę piwa do menzurki pomiarowej i zmierz ponownie zawartość cukru za pomocą cukromierza. Wartość zanotuj. Z otrzymanych w ten sposób dwóch wartości można wyliczyć w przybliżeniu jaką wartość alkoholu ma nasze piwo.
2. Przygotuj około 40 czystych szklanych butelek o pojemności 0,5l (butelki mogą być również plastikowe PET, jednak piwo w butelkach PET można przechowywać nie dłużej niż 6 miesięcy, podczas gdy rozlane do butelek szklanych, może być w nich przechowywane nawet 18 miesięcy!!!).
3. Po zakończonej fermentacji przelej młode piwo do nowego czystego fermentora z kranikiem u dołu za pomocą wężyka, zasysając piwo od góry, aż do momentu pojawienia się osadu drożdżowego na spodzie.

4. Refermentacja - termin używany w piwowarstwie oznaczający wtórną fermentację w butelkach. Refermentacja wpływa na zwiększenie stężenia ekstraktu piwa, zwiększenie zawartości dwutlenku węgla i osadów drożdżowych, zmienia również wartość pH piwa. Aby otrzymać refermentację w butelkach, należy dodać do każdej butelki po pół łyżeczki cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego (ogólna dawka cukru lub glukozy dodawana do 23l piwa nie powinna być większa niż 200g (zalecam 100g)). Najwygodniejsza w użyciu jest specjalna miarka do cukru.
PAMIĘTAJ, że zbyt duża dawka cukru może spowodować eksplozję butelki !!!

5. Zamknij szczelnie butelki nowymi metalowymi kapslami za pomocą kapslownicy stołowej lub ręcznej i wstrząśnij w celu rozpuszczenia cukru (przed kapslowaniem warto sparzyć kapsle gorącą wodą w celu dezynfekcji).
6.  Butelki z piwem pozostaw na około tydzień w temperaturze pokojowej, aby piwo się nagazowało (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Po tym czasie,  jeśli masz taką możliwość, przenieś piwo do chłodniejszego pomieszczenia (młode piwo, dzięki cukrom które dodałeś do każdej butelki naturalnie się nagazuje dwutlenkiem węgla (CO2)).


 

 

1. Czas oczekiwania na spożycie piwa po refermentacji w butelkach, zależy głownie od warunków gdzie było leżakowane piwo. Przyjmuje się, że piwo po 14 dniach od butelkowania jest już nagazowane. Jeśli nagazowanie jest zbyt małe oraz piana jest słaba, piwo powinno dalej leżakować. Przyjmuje się, że:

• piwa pszeniczne – leżakowanie powinno trwać 2 tyg,
• piwa mocno chmielone: IPA, Black IPA, Single Hop - leżakowanie powinno trwać 1 miesiąc, 
• piwa ciemne: Koźlak, Porter, Stout itp. - leżakowanie powinno trwać 2 miesiące,
• piwa o dużej zawartości alkoholu: Porter Bałtycki, English BarleWine, RIS – leżakowanie powinno trwać powyżej 6 miesięcy.
2. Piwo w butelkach będzie klarowne, a na ich dnie będzie widoczny naturalny osad drożdżowy, dzięki któremu piwo będzie utrzymywało najwyższą jakość przez 18 miesięcy (osad na dnie butelek jest całkowicie naturalny, bezpieczny a nawet zdrowy).

 

 

 

Pierwszym problemem, który napotykamy przy rozlewaniu to odpowiednia zawartość dwutlenku węgla w piwie. Z pomocą idzie nam miarka do cukru, którą musimy wsypać odpowiednią wartość glukozy do butelki. Nie może być go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Do rozlewania piwa nadają się wyłącznie butelki zapewniające stałe ciśnienie. Powinny być wytworzone z ciemnego szkła, ponieważ piwo jest wrażliwe na działanie światła. Dodatkowo musimy mieć kapslownice oraz kapsle do jednorazowego użytku.


Oprócz kapsli możemy posłużyć się zamknięciem pałąkowym (porcelanowym), przystosowanym do odpowiednich butelek lub uniwersalne zamknięcie typu Swing.


Warzenie piwa domowego



Poradnik warzenia piwa z Brewkita do pobrania tutaj:

 

Użytkownik Allegro
98.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
6
41
433
Nie polecam
1
1
5
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookies
Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.
Analityczne pliki cookies
Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i źródeł ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić, które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową.
Funkcjonalne pliki cookies
Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.
Reklamowe pliki cookies
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową i sprzęt. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl