Pojęcia/Wzory/Skróty
Woda:
Właściwości wody mają duże znaczenie dla całości procesu wytwarzania piwa. Już na etapie słodowania wpływa ona na jakość wytwarzanego słodu. Istotny jest także skład wody podczas zacierania, ponieważ decyduje o tempie pracy enzymów. Poza tym gotowe piwo skłąda się w 90-95% z wody, nic więc dziwnego, że ma ona zasadniczy wpływ na jakość piwa.
Słód:
To podkiełkowane, a następnie ponownie wysuszone ziarna zbożoa. Ponieważ ziarna składają się głownie ze skrobi, która nie rozpuszcza się w wodzie ani nie podlega fermentacji, dopiero dzięki słodowaniu stają się surowcem do wyrobu piwa, bo w wyrastających wówczas kiełkach powstają właściwe enzymy, a ścianki zawierających skrobię komórek są niszczone. Po zakończeniu tego procesu inne enzymy mogą zacząć przetwarzać skrobię w cukier.
Barwa słodu:
Podczas suszenia lub palenia poza smakiem słód zyskuje mniej lub bardziej intesywną barwę, którą potem przejmuje piwo. Barwa słodu określa się jednostką:
- Europa EBC - European Breawing Convention
- USA SRM - Standart Reference Method
Przeliczanie jednostke europejskich na amerykańskie jest oczywiście możliwe:
EBC = SRMx1,97
SRM = EBC/1,97
- Pilsner Urquell 20l zestaw surowców57,75 zł
- Polska IPA - 20l - zestaw surowców57,75 zł
- Marcowe 20l - Zestaw Surowców52,50 zł
- Pszeniczne Jasne 20l - ok. 16 Blg47,25 zł
- Pils Niemiecki 20l - 10Blg - zestaw surowców36,75 zł
- Kolsch - 20l Zestaw surowców47,25 zł
- Red Irish Ale 20l - zestaw suroców47,25 zł
- Pils Polski - 20l - 12Blg zestaw surowców42,00 zł
- Saison 20l - Zestaw surowców do warzenia piwa57,75 zł
- Czeska IPA - Zestaw surowców do warzenia piwa57,75 zł