Vermelho granulated hops - 50g
Quick view
£1.69
Vermelho granulated hops - 100g
Quick view
£3.17
Zombie  granulated hops - 50g
Quick view
£1.69
Zombie  granulated hops - 100g
Quick view
£3.17
Nelson Sauvin granulated hops - 100g
Quick view
£5.69
Nelson Sauvin granulated hops - 50g
Quick view
£3.58
Motueka granulated hops - 50g
Quick view
£3.17
Motueka granulated hops - 100g
Quick view
£5.29
Northern Brewer granulated hops - 50g
Quick view
£1.90
Northern Brewer granulated hops - 100g
Quick view
£3.38
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Quick view
£22.16
Front pageSłód

Słód

Drugi najważniejszy pod względem ilości składnik stanowiący kwintesencje piwa. Najbardziej popularnym zbożem jest jęczmień, następnie pszenica, żyto, owies, kukurydza i ryż.

Zamiana zboża na słód:

Ziarno jęczmienia należy ze słodować. Proces ten wykonywany jest w słodowniach. Polega na tym, aby ziarno doprowadzić do takiego stanu, aby zaczęło kiełkować. W trakcie takiego kiełkowania zachodzą procesy biochemiczne. Wytwarzają się enzymy, które są dla ziarna potrzebne do rozłożenia skrobi na prostsze cukry. Skrobia, zawarta w ziarnie jest niefermentowana przez drożdże. Po pojawieniu się kiełków ziarno suszy się  w różnych temperaturach dlatego, że kiełki nie zużyły nam całej skrobi na pojawienie się łodygi czy korzonki. W zależności od temperatury suszenia zmienia się nam barwa słodu od jasnej - słód pilzneński do czarnej - słód barwiący.

Barwę słodu określa się jednostką EBC.

EBC - jednostka, w której w Europie wyrażana jest barwa słodu i piwa. Jednostkę tę opracowała European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa - międzynarodowa instytucja określająca normy przygotowania słodu i warzenia piwa. Im wyższa wartość EBC tym ciemniejsza barwa. W USA do określenia barwy słodu używa się Standard Reference Method - SRM. Przeliczenie jednostek EBC na SRM i odwrotnie jest oczywiście możliwy:

EBC = SRM x 1,97

SRM = EBC / 19,7

Kalkulator przeliczający barwę EBC na SRM

W browarnictwie wyróżnia się cztery podstawowe rodzaje słodów:

pilzneński – odznaczający się krótkim kiełkiem. Szczególnie dobrze nadają się do piw typu pilzneńskiego (pilzner) o mocnym nachmieleniu, pełnym smaku i dobrej pienistości. Może stanowić 100% zasypu. Nadaje się do ciemnych piw, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji.

monachijski – posiada ciemną barwę, produkowany jest z jęczmienia o wyższej zawartości białka. Piwo warzone na tym słodzie ma ciemniejszą barwę, ostrzejszy zapach   i smak z wyczuwalną nutą słodową. Zwykle stosowany w ilości 10-60% zasypu.

wiedeński – stanowi typ przejściowy pomiędzy słodem jasnym a ciemnym. Stosowany w celu pogłębienia pełności smakowej piw marcowych, koźlaków majowych, Oktoberfestbier, Golden Ale i porterów.

pale ale - wywodzący się z Wielkiej Brytanii i stosowany do produkcji piw o brytyjskich korzeniach. Przystosowany do zacierania infuzyjnego, jedno temperaturowego. Cechuje się wyższym stopniem rozluźnienia, nieco niższą aktywnością enzymatyczną i nieco wyższą barwą (4,5 - 8EBC) w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Ze względu na niską zawartość białka można pominąć przerwę białkową w procesie zacierania. Słód ten może stanowić do 100% zasypu. Odpowiedni przede wszystkim do piw o pochodzeniu brytyjskim: ale, stout, porter.


Oprócz słodu jęczmiennego do produkcji piwa stosuje się także słody specjalne:

pszeniczne -jest używany nie tylko do produkcji piwa pszenicznego, ale także do produkcji innych typów piwa jak np. niemieckiego piwa Koelsch.
W porównaniu z jęczmieniem, pszenica wyróżnia się przede wszystkim brakiem łuski i wyższą zawartością białka. Dodatek kilku procent słodów pszenicznych przy produkcji piw ze słodu jęczmiennego korzystnie wpływa na pienistość piwa. Podstawowymi odmianami jest słód pszeniczny jasny, ciemny, karmelowy i czekoladowy.

karmelowe - otrzymywany jest ze słodu mokrego, poddanego prażeniu w temp. 150-180°C. Zwiększa on intensywność barwy brzeczki, nadaje piwu słodki, karmelowy smak. Stosuje się go do produkcji piwa ciemnego.

palone, barwiące, czekoladowe, czarne - otrzymywane są przez prażenie słodu jęczmiennego lub słodu mokrego w temp. 200-220°C. Zadaniem tych słodów jest nadanie piwom ciemnego koloru. Ponadto wnoszą aromaty karmelowe, kawowe, orzechowe, a w większych ilościach i źle zastosowane mogą wnosić do piwa posmak spalenizny. Używa się ich zwykle w ilościach nieprzekraczających kilku procent.

specjalne - zakwaszający, melanoidynowy, wędzony, żytni, orkiszowy.

Informacje zaczerpnięte z portalu www.piwo.org

Quick Find

Use keywords to find the product you are looking for


Advanced Search
Google translate
User Allegro
99.00% Positive comments
Type
Last
7 days
Last
30 days
All
Recommended
4
37
431
Not recommend
0
1
4
Compliance with description
Buyer support
Shipping Cost
We care about your privacy

Cookies and related technologies allow the website to function properly and help tailor the offer to your needs. We may use our own cookies and our partners' cookies for analytical and marketing purposes, also to adjust advertising content to your preferences. You can choose to accept the use of all these files or adapt the use of files to your preferences.

We care about your privacy

Cookies and related technologies allow the website to function properly and help tailor the offer to your needs. We may use our own cookies and our partners' cookies for analytical and marketing purposes, also to adjust advertising content to your preferences. You can choose to accept the use of all these files or adapt the use of files to your preferences.

Manage cookies

Strictly Necessary Cookies
Our use of essential cookies is necessary for the website to function properly. These files are installed in particular for the purpose of remembering login sessions or filling in forms, as well as for the purposes related to setting the privacy options.
Analytical cookies
Analytical cookies make it possible to check the number of visits and traffic sources on our website. They help us find out which pages are more or less popular and understand how users navigate the page. This allows us to analyze statistics and improve the performance of our website. The information these cookies collect is aggregated so it is not intended to identify you. If you do not allow these cookies, we will not know when you visited our website.
Functional cookies
Functional cookies remember and adapt the website to your choices, e.g. language preferences. You can set your browser to block or alert you to essential and functional cookies, however this will result in some parts of the website not working properly.
Advertising cookies
Advertising cookies allow you to adjust the displayed advertising content to your interests, not only on our website, but also outside it. They can be installed by advertising partners through our website. Based on the information from these cookies and activity on other websites, your interest profile is built. Advertising cookies do not directly store your personal data, but identify your web browser and hardware. If you do not allow these cookies, we will still be able to show you advertisements, but they will not be tailored to your preferences. See how Google uses this data. You can opt out of all personalized advertising in ad settings, or from select companies at www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl