Vermelho Hopfengranulat – 50g
Schnellansicht
1.92 EUR
Vermelho Hopfengranulat – 100g
Schnellansicht
3.61 EUR
Zombie  Hopfengranulat – 50g
Schnellansicht
1.92 EUR
Zombie  Hopfengranulat – 100g
Schnellansicht
3.61 EUR
Nelson Sauvin Hopfengranulat – 100g
Schnellansicht
6.48 EUR
Nelson Sauvin Hopfengranulat – 50g
Schnellansicht
4.07 EUR
Motueka Hopfengranulat – 50g
Schnellansicht
3.61 EUR
Motueka Hopfengranulat – 100 g
Schnellansicht
6.02 EUR
Northern Brewer Hopfengranulat – 50g
Schnellansicht
2.17 EUR
Northern Brewer Hopfengranulat – 100 g
Schnellansicht
3.85 EUR
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Schnellansicht
26.48 EUR
StartseiteSłód

Słód

Drugi najważniejszy pod względem ilości składnik stanowiący kwintesencje piwa. Najbardziej popularnym zbożem jest jęczmień, następnie pszenica, żyto, owies, kukurydza i ryż.

Zamiana zboża na słód:

Ziarno jęczmienia należy ze słodować. Proces ten wykonywany jest w słodowniach. Polega na tym, aby ziarno doprowadzić do takiego stanu, aby zaczęło kiełkować. W trakcie takiego kiełkowania zachodzą procesy biochemiczne. Wytwarzają się enzymy, które są dla ziarna potrzebne do rozłożenia skrobi na prostsze cukry. Skrobia, zawarta w ziarnie jest niefermentowana przez drożdże. Po pojawieniu się kiełków ziarno suszy się  w różnych temperaturach dlatego, że kiełki nie zużyły nam całej skrobi na pojawienie się łodygi czy korzonki. W zależności od temperatury suszenia zmienia się nam barwa słodu od jasnej - słód pilzneński do czarnej - słód barwiący.

Barwę słodu określa się jednostką EBC.

EBC - jednostka, w której w Europie wyrażana jest barwa słodu i piwa. Jednostkę tę opracowała European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa - międzynarodowa instytucja określająca normy przygotowania słodu i warzenia piwa. Im wyższa wartość EBC tym ciemniejsza barwa. W USA do określenia barwy słodu używa się Standard Reference Method - SRM. Przeliczenie jednostek EBC na SRM i odwrotnie jest oczywiście możliwy:

EBC = SRM x 1,97

SRM = EBC / 19,7

Kalkulator przeliczający barwę EBC na SRM

W browarnictwie wyróżnia się cztery podstawowe rodzaje słodów:

pilzneński – odznaczający się krótkim kiełkiem. Szczególnie dobrze nadają się do piw typu pilzneńskiego (pilzner) o mocnym nachmieleniu, pełnym smaku i dobrej pienistości. Może stanowić 100% zasypu. Nadaje się do ciemnych piw, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji.

monachijski – posiada ciemną barwę, produkowany jest z jęczmienia o wyższej zawartości białka. Piwo warzone na tym słodzie ma ciemniejszą barwę, ostrzejszy zapach   i smak z wyczuwalną nutą słodową. Zwykle stosowany w ilości 10-60% zasypu.

wiedeński – stanowi typ przejściowy pomiędzy słodem jasnym a ciemnym. Stosowany w celu pogłębienia pełności smakowej piw marcowych, koźlaków majowych, Oktoberfestbier, Golden Ale i porterów.

pale ale - wywodzący się z Wielkiej Brytanii i stosowany do produkcji piw o brytyjskich korzeniach. Przystosowany do zacierania infuzyjnego, jedno temperaturowego. Cechuje się wyższym stopniem rozluźnienia, nieco niższą aktywnością enzymatyczną i nieco wyższą barwą (4,5 - 8EBC) w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Ze względu na niską zawartość białka można pominąć przerwę białkową w procesie zacierania. Słód ten może stanowić do 100% zasypu. Odpowiedni przede wszystkim do piw o pochodzeniu brytyjskim: ale, stout, porter.


Oprócz słodu jęczmiennego do produkcji piwa stosuje się także słody specjalne:

pszeniczne -jest używany nie tylko do produkcji piwa pszenicznego, ale także do produkcji innych typów piwa jak np. niemieckiego piwa Koelsch.
W porównaniu z jęczmieniem, pszenica wyróżnia się przede wszystkim brakiem łuski i wyższą zawartością białka. Dodatek kilku procent słodów pszenicznych przy produkcji piw ze słodu jęczmiennego korzystnie wpływa na pienistość piwa. Podstawowymi odmianami jest słód pszeniczny jasny, ciemny, karmelowy i czekoladowy.

karmelowe - otrzymywany jest ze słodu mokrego, poddanego prażeniu w temp. 150-180°C. Zwiększa on intensywność barwy brzeczki, nadaje piwu słodki, karmelowy smak. Stosuje się go do produkcji piwa ciemnego.

palone, barwiące, czekoladowe, czarne - otrzymywane są przez prażenie słodu jęczmiennego lub słodu mokrego w temp. 200-220°C. Zadaniem tych słodów jest nadanie piwom ciemnego koloru. Ponadto wnoszą aromaty karmelowe, kawowe, orzechowe, a w większych ilościach i źle zastosowane mogą wnosić do piwa posmak spalenizny. Używa się ich zwykle w ilościach nieprzekraczających kilku procent.

specjalne - zakwaszający, melanoidynowy, wędzony, żytni, orkiszowy.

Informacje zaczerpnięte z portalu www.piwo.org

Schnellsuche

Verwenden Sie Stichworte, um ein Produkt zu finden.


erweiterte Suche
Google Übersetzer
User Allegro
99.00% Positives Feedback
Typ
Last
7 Tage
Last
30 Tage
Alle
Recommended
8
34
419
Ich empfehle nicht
0
3
4
Konformität der Beschreibung
Käuferunterstützung
Versandkosten
Wir kümmern uns um Ihre Privatsphäre

Cookies und verwandte Technologien ermöglichen die ordnungsgemäße Funktion der Website und helfen, das Angebot an Ihre Bedürfnisse anzupassen. Wir können unsere eigenen Cookies und die Cookies unserer Partner für Analyse- und Marketingzwecke verwenden, auch um Werbeinhalte an Ihre Präferenzen anzupassen. Sie können die Verwendung all dieser Dateien akzeptieren oder die Verwendung von Dateien an Ihre Präferenzen anpassen.

Wir kümmern uns um Ihre Privatsphäre

Cookies und verwandte Technologien ermöglichen die ordnungsgemäße Funktion der Website und helfen, das Angebot an Ihre Bedürfnisse anzupassen. Wir können unsere eigenen Cookies und die Cookies unserer Partner für Analyse- und Marketingzwecke verwenden, auch um Werbeinhalte an Ihre Präferenzen anzupassen. Sie können die Verwendung all dieser Dateien akzeptieren oder die Verwendung von Dateien an Ihre Präferenzen anpassen.

Cookies verwalten

Unbedingt erforderliche Cookies
Unsere Verwendung von essentiellen Cookies ist notwendig, damit die Website ordnungsgemäß funktioniert. Diese Dateien werden insbesondere zum Speichern von Anmeldesitzungen oder zum Ausfüllen von Formularen sowie zum Einstellen der Datenschutzoptionen installiert.
Analytische Cookies
Analytische Cookies ermöglichen es, die Anzahl der Besuche und Verkehrsquellen auf unserer Website zu überprüfen. Sie helfen uns herauszufinden, welche Seiten mehr oder weniger beliebt sind, und zu verstehen, wie Benutzer auf der Seite navigieren. Dies ermöglicht uns, Statistiken zu analysieren und die Leistung unserer Website zu verbessern. Die Informationen, die diese Cookies sammeln, werden aggregiert, sodass sie nicht dazu bestimmt sind, Sie zu identifizieren. Wenn Sie diese Cookies nicht zulassen, wissen wir nicht, wann Sie unsere Website besucht haben.
Funktionale Cookies
Funktionale Cookies merken sich und passen die Website an Ihre Auswahl an, z.B. Spracheinstellungen. Sie können Ihren Browser so einstellen, dass er wesentliche und funktionale Cookies blockiert oder Sie darauf hinweist, dies führt jedoch dazu, dass einige Teile der Website nicht richtig funktionieren.
Werbe-Cookies
Werbe-Cookies ermöglichen es Ihnen, die angezeigten Werbeinhalte nicht nur auf unserer Website, sondern auch außerhalb an Ihre Interessen anzupassen. Sie können von Werbepartnern über unsere Website installiert werden. Basierend auf den Informationen aus diesen Cookies und Aktivitäten auf anderen Websites wird Ihr Interessenprofil erstellt. Werbe-Cookies speichern Ihre personenbezogenen Daten nicht direkt, sondern identifizieren Ihren Webbrowser und Ihre Hardware. Wenn Sie diese Cookies nicht zulassen, können wir Ihnen weiterhin Werbung zeigen, die jedoch nicht auf Ihre Präferenzen zugeschnitten ist. Erfahren Sie, wie Google diese Daten verwendet. Sie können personalisierte Werbung in den Anzeigeneinstellungen oder von ausgewählten Unternehmen unter www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl