Chmiel granulowany Vermelho - 50g
Szybki podgląd
£1.61
Chmiel granulowany Vermelho - 100g
Szybki podgląd
£3.02
Chmiel granulowany Zombie - 50g
Szybki podgląd
£1.61
Chmiel granulowany Zombie - 100g
Szybki podgląd
£3.02
Chmiel granulowany Nelson Sauvin - 100g
Szybki podgląd
£5.42
Chmiel granulowany Nelson Sauvin - 50g
Szybki podgląd
£3.40
Chmiel granulowany Motueka - 50g
Szybki podgląd
£3.02
Chmiel granulowany Motueka - 100g
Szybki podgląd
£5.04
Chmiel granulowany Northern Brewer - 50g
Szybki podgląd
£1.81
Chmiel granulowany Northern Brewer - 100g
Szybki podgląd
£3.22
Filtrator do piwa typu SPIRALA MAŁY - 100 cm
Szybki podgląd
£22.16

Słód

Drugi najważniejszy pod względem ilości składnik stanowiący kwintesencje piwa. Najbardziej popularnym zbożem jest jęczmień, następnie pszenica, żyto, owies, kukurydza i ryż.

Zamiana zboża na słód:

Ziarno jęczmienia należy ze słodować. Proces ten wykonywany jest w słodowniach. Polega na tym, aby ziarno doprowadzić do takiego stanu, aby zaczęło kiełkować. W trakcie takiego kiełkowania zachodzą procesy biochemiczne. Wytwarzają się enzymy, które są dla ziarna potrzebne do rozłożenia skrobi na prostsze cukry. Skrobia, zawarta w ziarnie jest niefermentowana przez drożdże. Po pojawieniu się kiełków ziarno suszy się  w różnych temperaturach dlatego, że kiełki nie zużyły nam całej skrobi na pojawienie się łodygi czy korzonki. W zależności od temperatury suszenia zmienia się nam barwa słodu od jasnej - słód pilzneński do czarnej - słód barwiący.

Barwę słodu określa się jednostką EBC.

EBC - jednostka, w której w Europie wyrażana jest barwa słodu i piwa. Jednostkę tę opracowała European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa - międzynarodowa instytucja określająca normy przygotowania słodu i warzenia piwa. Im wyższa wartość EBC tym ciemniejsza barwa. W USA do określenia barwy słodu używa się Standard Reference Method - SRM. Przeliczenie jednostek EBC na SRM i odwrotnie jest oczywiście możliwy:

EBC = SRM x 1,97

SRM = EBC / 19,7

Kalkulator przeliczający barwę EBC na SRM

W browarnictwie wyróżnia się cztery podstawowe rodzaje słodów:

pilzneński – odznaczający się krótkim kiełkiem. Szczególnie dobrze nadają się do piw typu pilzneńskiego (pilzner) o mocnym nachmieleniu, pełnym smaku i dobrej pienistości. Może stanowić 100% zasypu. Nadaje się do ciemnych piw, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji.

monachijski – posiada ciemną barwę, produkowany jest z jęczmienia o wyższej zawartości białka. Piwo warzone na tym słodzie ma ciemniejszą barwę, ostrzejszy zapach   i smak z wyczuwalną nutą słodową. Zwykle stosowany w ilości 10-60% zasypu.

wiedeński – stanowi typ przejściowy pomiędzy słodem jasnym a ciemnym. Stosowany w celu pogłębienia pełności smakowej piw marcowych, koźlaków majowych, Oktoberfestbier, Golden Ale i porterów.

pale ale - wywodzący się z Wielkiej Brytanii i stosowany do produkcji piw o brytyjskich korzeniach. Przystosowany do zacierania infuzyjnego, jedno temperaturowego. Cechuje się wyższym stopniem rozluźnienia, nieco niższą aktywnością enzymatyczną i nieco wyższą barwą (4,5 - 8EBC) w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Ze względu na niską zawartość białka można pominąć przerwę białkową w procesie zacierania. Słód ten może stanowić do 100% zasypu. Odpowiedni przede wszystkim do piw o pochodzeniu brytyjskim: ale, stout, porter.


Oprócz słodu jęczmiennego do produkcji piwa stosuje się także słody specjalne:

pszeniczne -jest używany nie tylko do produkcji piwa pszenicznego, ale także do produkcji innych typów piwa jak np. niemieckiego piwa Koelsch.
W porównaniu z jęczmieniem, pszenica wyróżnia się przede wszystkim brakiem łuski i wyższą zawartością białka. Dodatek kilku procent słodów pszenicznych przy produkcji piw ze słodu jęczmiennego korzystnie wpływa na pienistość piwa. Podstawowymi odmianami jest słód pszeniczny jasny, ciemny, karmelowy i czekoladowy.

karmelowe - otrzymywany jest ze słodu mokrego, poddanego prażeniu w temp. 150-180°C. Zwiększa on intensywność barwy brzeczki, nadaje piwu słodki, karmelowy smak. Stosuje się go do produkcji piwa ciemnego.

palone, barwiące, czekoladowe, czarne - otrzymywane są przez prażenie słodu jęczmiennego lub słodu mokrego w temp. 200-220°C. Zadaniem tych słodów jest nadanie piwom ciemnego koloru. Ponadto wnoszą aromaty karmelowe, kawowe, orzechowe, a w większych ilościach i źle zastosowane mogą wnosić do piwa posmak spalenizny. Używa się ich zwykle w ilościach nieprzekraczających kilku procent.

specjalne - zakwaszający, melanoidynowy, wędzony, żytni, orkiszowy.

Informacje zaczerpnięte z portalu www.piwo.org

Użytkownik Allegro
99.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
10
34
421
Nie polecam
0
3
4
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookies
Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.
Analityczne pliki cookies
Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i źródeł ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić, które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową.
Funkcjonalne pliki cookies
Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.
Reklamowe pliki cookies
Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoją przeglądarkę internetową i sprzęt. Jeśli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.
Powered by eBiznes.pl