Jiaogulan (łac. Gynostemma pentaphyllum) to atrakcyjne pnącze, które z powodzeniem można uprawiać w pojemnikach na balkonie czy tarasie albo w ogrodzie. W wyglądu przypomina winobluszcz pięciolistkowy, jest jednak od niego delikatniejszy. Jiaogulan jest jednak ceniony nie ze względów dekoracyjnych, lecz praktycznych. W medycynie chińskiej to znany od tysięcy lat lek.
Parametry:
Składniki: liście Gynostemma ( Jiaogulan )
Kraj uprawy: Chiny
Opakowanie: saszetka typu DOYPACK z zamknięciem strunowym
Zastosowanie Jiaogulan
Aby przygotować herbatkę z Gynostemmy wystarczy 3-5g świeżych lub suszonych liści (suszone podobno mają lepszy smak) zalać filiżanką wrzącej wody i parzyć 5 do nawet 40 minut. Bezpieczna dzienna dawka tej rośliny wynosi 4g / kilogram masy ciała – czyli 2-3 filiżanki dziennie na pewno nam nie zaszkodzą Jiaogulan można też spożywać w formie nalewki lub dodając świeże liście do potraw (np. sałatek). Gynostemmy nie należy spożywać na pusty żołądek.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.