Opinie o Nas
Piwoszarnia
Strona głównaSprzętWarzelniaTermometr piwowarski 0-100 °C

Termometr piwowarski 0-100 °C

26,00 zł

Producent: BioWin
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (12 szt.)
Waga:0.10 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Zyskujesz 1 punktów Punkty programu lojalnościowego
Kupując produkty objęte programem lojalnościowym, zbierasz punkty, które możesz później wymienić na kupony rabatowe do wykorzystania w sklepie.
Opcja dostępna tylko dla klientów zarejestrowanych.

Opis:

Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.

Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.

Parametry:

  • Zakres pomiaru temperatury : 0°C do 100°C (32°F do 212°F)
  • Tolerancja pomiaru temperatury: +/- 5°C
  • Długość sondy 34 cm
  • średnica tarczy 7 cm


Zacieranie:

  • 40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych.
  • 50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana..
  • 62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.
  • 72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo.


Ważne:

Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.

100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Zobacz także:
  • Termometr uniwersalny -20 do +110°C

    Termometr uniwersalny -20 do +110°C

    11,00 zł

Klienci polecają również:
  • Herbata zielona Green Jasmine 500g

    Herbata zielona Green Jasmine 500g

    22,00 zł

  • kranik mini keg zapasowy

    kranik mini keg zapasowy

    40,00 zł

  • Herbata Czerwona PU-ERH BIG LEAF 500g

    Herbata Czerwona PU-ERH BIG LEAF 500g

    29,00 zł

  • Herbata Biała SILVER NEEDLE 100g

    Herbata Biała SILVER NEEDLE 100g

    29,00 zł

  • Słód Karmelowy 50 ( Czerwony ) - 1kg Viking Malt

    Słód Karmelowy 50 ( Czerwony ) - 1kg Viking Malt

    5,50 zł

  • Słód Czekoladowy Jasny - 1kg Viking Malt

    Słód Czekoladowy Jasny - 1kg Viking Malt

    6,00 zł

...jest pusty

Producent
Powiadomienia

Termometr piwowarski 0-100 °C

Post udostępniony przez Marcin Owczarek (@piwoszarnia)

Użytkownik Allegro
% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
Nie polecam
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Czas wysyłki
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.