Opinie o Nas
Piwoszarnia
Strona głównaSprzętLaboratoriumRefraktometr Cukromierz 0-40 % Brix do piwa
Nowość

Refraktometr Cukromierz 0-40 % Brix do piwa

93,00 zł

Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (99 szt.)
Waga:1.00 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Zyskujesz 6 punktów Punkty programu lojalnościowego
Kupując produkty objęte programem lojalnościowym, zbierasz punkty, które możesz później wymienić na kupony rabatowe do wykorzystania w sklepie.
Opcja dostępna tylko dla klientów zarejestrowanych.

Refraktometr jest urządzeniem służącym do pomiaru gęstości cieczy. Dzięki nadrukowanej na soczewce skali i możliwości kalibracji za pomocą dołączonego do zestawu mini-śrubokrętu, możemy precyzyjnie zmierzyć zawartość cukru w mierzonym roztworze.

  • niezbędny w domowym winiarstwie, piwowarstwie i w przemyśle gorzelniczym,
  • pozwala określić szacunkową ilość cukrów sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu,
  • Raz skalibrowany może służyć wiele miesięcy, a dokładna kalibracja trwa około minuty (Woda powinna wskazywać 0% Brix). Dokładna instrukcja kalibracji i użycia poniżej

Skład zestawu:

  • Refraktometr dwuskalowy
  • Solidne plastikowe etui wyłożone gąbką
  • Pipeta do pobierania i nakładania cieczy na wziernik
  • Ściereczka z mikrofibry do czyszczenia wziernika i soczewki
  • Śrubokręt do kalibracji
  • Instrukcja obsługi

Regulacja ostrości

Gdy obraz pomiaru jest niewyraźny i nie pozwala na odczyt, należy wyregulować ostrość przez pokrętło umiejscowione za soczewką.

  • dwie skale pomiarowe:

    0 - 40% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix

    0 - 25% ± 0,2% - przewidywana zawartość alkoholu po fermentacji

  • ATC- automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C
  • Długość: 158 mm

Kalibracja refraktometru

Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):

  • otworzyć pokrywę pryzmatu,
  • za pomocą pipety umieścić 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
  • zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
  • odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
  • skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
  • Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości „0”.

Wykonanie pomiaru

W celu zbadania próbki cieczy należy:

  • otworzyć pokrywę pryzmatu,
  • za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
  • zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
  • odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
  • skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
  • odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru (granica światło/cień).

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
...jest pusty

Producent
Powiadomienia

Refraktometr Cukromierz 0-40 % Brix do piwa

Użytkownik Allegro
0.00% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
0
0
Nie polecam
0
0
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Czas wysyłki
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.