Opinie o Nas
Piwoszarnia
Strona głównaPodpiwek Staropolski 200g Gozdawa

Podpiwek Staropolski 200g Gozdawa

5,00 zł

Producent: Gozdawa
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (38 szt.)
Waga:0.21 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Opakowanie zawiera:żyto, cykoria, burak cukrowy, polski chmiel goryczkowy.
Waga: 200g

Podpiwek - smak dzieciństwa. Dlaczego pamiętamy smak podpiwku jako słodki? Dlatego, że jako dzieci dostawaliśmy go do picia nie w pełni przefermentowany. Dorośli raczyli się nim już wtedy, kiedy fermentacja została zakończona i miał 2-3% alkoholu.

Sposób przygotowania:

Do 5l garnka wlej 4l wody, zagotuj, wsyp zawartość torebki do gotującej wody, intensywnie wymieszaj. Bardzo delikatnie gotuj od czasu do czasu mieszając.

Czas gotowania: intensywność goryczki chmielowej zależy od czasu gotowania: 10 min słaba, 30 min mocna. Po zakończeniu gotowania przecedź przez gęste sito lub gazę/płótno. Do przecedzonego roztworu dodaj i wymieszaj do rozpuszczenia 500-750g cukru. Następnie wlej do większego naczynia, uzupełnij wodą do 10-15l i gdy temp. nastawu temp. osiągnie poniżej 30oC zadaj drożdże.

Sposób 1:

Po 24h zamieszaj i wlej do lekko „zgniecionych” butelek PET, zostawiając min. 10cm wolnej przestrzeni w butelce. Zakręć, pozostaw w ciepłym miejscu, aż butelki staną się „twarde”. Następnie przenieś butelki do lodówki. Podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu.
UWAGA! Metoda ta powoduje duże ciśnienie w butelkach, należy je ostrożnie otwierać.

Sposób 2:

Fermentor/naczynie zakryj pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna zakończyć się po 7 dniach. Objawem zakończonej fermentacji jest brak wydobywającego się CO2. Do czystych butelek dodaj 5g cukru na 0,5l butelkę. Wlej podpiwek do butelek, zakręć/zakapsluj, energetycznie zamieszaj butelką i odstaw na 3 dni w temp. pokojowej. Następnie przenieś do chłodnego pomieszczenia lub lodówki. Podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu.

Gwarantujemy, że wykonanie podpiwka wg sposobu 2 nie będzie powodowało wybuchania butelek a trwałość i walory smakowe w szklanej butelce zostaną zachowane nawet przez rok.

Jeśli będziesz używał drożdży Gozdawa POK V, należy je uwodnić w 100-200ml wody o temp. 30oC na pół godziny przed zdaniem do fermentora/naczynia.



Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Zobacz także:
  • Drożdże do Podpiwek Staropolski - Kwas chlebowy

    Drożdże do Podpiwek Staropolski - Kwas chlebowy

    5,00 zł

Klienci polecają również:
  • Chinook PL - 50g - 10%

    Chinook PL - 50g - 10%

    6,99 zł

  • Chmiel Cascade PL - 50g - 5,5% - 2017

    Chmiel Cascade PL - 50g - 5,5% - 2017

    7,99 zł

  • Chmiel Puławski 3,5% - 50g - 2017

    Chmiel Puławski 3,5% - 50g - 2017

    7,99 zł

  • A'la Grodziskie 20l

    A'la Grodziskie 20l

    20,00 zł

  • Reduktor osadów 3/4' biały

    Reduktor osadów 3/4' biały

    3,00 zł

  • Marynka (PL) 8,5% Chmiel 2017 - 50G

    Marynka (PL) 8,5% Chmiel 2017 - 50G

    4,00 zł

...jest pusty

Producent
Powiadomienia

Podpiwek Staropolski 200g Gozdawa

Post udostępniony przez Marcin Owczarek (@piwoszarnia)

Użytkownik Allegro
% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
Nie polecam
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Czas wysyłki
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.