Opinie o Nas
Strona głównaPodpiwek Staropolski 200g Gozdawa
Szybki kontakt
  
508-382-153
poniedziałek-piątek (10:-18:00)
sklep@piwoszarnia.pl
Sprzedaję na Allegro
Zobacz moje aukcje na Allegro

Podpiwek Staropolski 200g Gozdawa

5,00 zł

Producent: Gozdawa
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (37 szt.)
Waga:0.21 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Opakowanie zawiera:żyto, cykoria, burak cukrowy, polski chmiel goryczkowy.
Waga: 200g

Podpiwek - smak dzieciństwa. Dlaczego pamiętamy smak podpiwku jako słodki? Dlatego, że jako dzieci dostawaliśmy go do picia nie w pełni przefermentowany. Dorośli raczyli się nim już wtedy, kiedy fermentacja została zakończona i miał 2-3% alkoholu.

Sposób przygotowania:

Do 5l garnka wlej 4l wody, zagotuj, wsyp zawartość torebki do gotującej wody, intensywnie wymieszaj. Bardzo delikatnie gotuj od czasu do czasu mieszając.

Czas gotowania: intensywność goryczki chmielowej zależy od czasu gotowania: 10 min słaba, 30 min mocna. Po zakończeniu gotowania przecedź przez gęste sito lub gazę/płótno. Do przecedzonego roztworu dodaj i wymieszaj do rozpuszczenia 500-750g cukru. Następnie wlej do większego naczynia, uzupełnij wodą do 10-15l i gdy temp. nastawu temp. osiągnie poniżej 30oC zadaj drożdże.

Sposób 1:

Po 24h zamieszaj i wlej do lekko „zgniecionych” butelek PET, zostawiając min. 10cm wolnej przestrzeni w butelce. Zakręć, pozostaw w ciepłym miejscu, aż butelki staną się „twarde”. Następnie przenieś butelki do lodówki. Podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu.
UWAGA! Metoda ta powoduje duże ciśnienie w butelkach, należy je ostrożnie otwierać.

Sposób 2:

Fermentor/naczynie zakryj pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna zakończyć się po 7 dniach. Objawem zakończonej fermentacji jest brak wydobywającego się CO2. Do czystych butelek dodaj 5g cukru na 0,5l butelkę. Wlej podpiwek do butelek, zakręć/zakapsluj, energetycznie zamieszaj butelką i odstaw na 3 dni w temp. pokojowej. Następnie przenieś do chłodnego pomieszczenia lub lodówki. Podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu.

Gwarantujemy, że wykonanie podpiwka wg sposobu 2 nie będzie powodowało wybuchania butelek a trwałość i walory smakowe w szklanej butelce zostaną zachowane nawet przez rok.

Jeśli będziesz używał drożdży Gozdawa POK V, należy je uwodnić w 100-200ml wody o temp. 30oC na pół godziny przed zdaniem do fermentora/naczynia.



Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Zobacz także:
  • Drożdże do Podpiwek Staropolski - Kwas chlebowy

    Drożdże do Podpiwek Staropolski - Kwas chlebowy

    5,00 zł

Klienci polecają również:
  • Szpilkowy Termometr Elektroniczny -50°C +300°C

    Szpilkowy Termometr Elektroniczny -50°C +300°C

    12,99 zł

  • Alkoholomierz 0 - 95%

    Alkoholomierz 0 - 95%

    9,49 zł

  • Pszeniczne Jasne 20l - ok. 16 Blg

    Pszeniczne Jasne 20l - ok. 16 Blg

    36,00 zł

  • Drożdże Safbrew WB-06 saszetka fermentis

    Drożdże Safbrew WB-06 saszetka fermentis

    12,50 zł

  • Zaworek grawitacyjny + wężyk + syfon

    Zaworek grawitacyjny + wężyk + syfon

    25,00 zł

  • Szczotka do butelek

    Szczotka do butelek

    6,00 zł

Post udostępniony przez Marcin Owczarek (@piwoszarnia)

Użytkownik Allegro
% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
Nie polecam
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Czas wysyłki
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.